≫ 

Ovo je legalno "oružje" kojim devojke na ulicama Srbije mogu da se odbrane od silovatelja

Kako je objasnila čuvena advokatica Zora Dobričanin, žene se najpre brane svojim ponašanjem, ali dozvoljena su i druga sredstva

  • 33
Suzavac, biber sprej, devojka, samoodbrana Foto: Shutterstock

Posle vesti da je osuđeni serijski silovatelj Igor M.(44) iz Beograda izašao iz zatvora i da slobodno šeta, devojke u prestonici strahuju za svoju bezbednost.

- Ubuduće su šetati ulicama, samo uz predmet kojim mogu da se odbranim - priča jedna mlada sugrađanka.

Sudeći prema poslednjim zakonskim izmenama, jedno takvo legalno oružje, jeste - biber spej. Kako je svojevremeno za Telegraf objasnila čuvena advokatica Zora Dobričanin, žene se najpre brane svojim ponašanjem, ali dozvoljena su i druga sredstva o kojima, međutim, ne znamo mnogo.

- Od 2016. godine i izmene Zakona o oružju i municiji dozvoljeno je nošenje biber spreja i eletrošokera isključivo u svrhu samoodbrane. Do tada su bili na D listi i bili zabranjeni, međutim, mnoge žene ne znaju da je to dozvoljeno. Moj savet je da bi što više žena i devojaka trebalo da ih nosi. To nas neće zaštiti od svih napadača, ali od nekih hoće. Kada je reč o granici samoodbrane, definicija je da se ne sme odgovoriti većom silom od one kojom ste napadnuti i da je to istovremeno odbijanje protivpravnog napada. Međutim, znamo da je veoma tanka linija u praksi i da te granice moraju da se promene i pomere - naglasila je Dobričanin.

Ona je kazala da je fizička nadmoć muškarca nad ženom neupitna i da žene moraju imati način da se odbrane.

- Moram da naglasim, međutim, da biber sprej nije suzavac. Suzavac je zabranjen. Bezbednost dece, omladine i žena najviše je ugrožena u internet prostoru. Preplavljen je taj prostor hejterima, navijačima i sličnima. Nadalje, mislim da bi moralo da se promeni i to da se nasilnici koji prebiju ženu više ne gone po privatnoj tužbi, već po službenoj dužnosti i da tužilac bude javni tužilac. Promeniti dosadašnjeg ovlašćenog tužioca za ovakve slučajeve, jer najveći broj tih nasilnika ne završi nikada u zatvoru - naglasila je Zora Dobričanin.

Kako je tada istakla za naš portal, i na roditeljima je da brinu o bezbednosti svoje dece, naročito ženske.

- Budite budni kada se vraćaju kući. Morate znati gde idu i sa kim. Sačekajte ih ispred kluba ili splava i vi ih odvezite kući.

Na društvenim mrežama kruži upozorenje,a mi smo izdvojili kako se žene savetuju međusobno, a među njima se našao i po koji muškarac sa objašnjenjem kako se koje sredstvo koristi.

Najčešće sredstvo koje se predlaže, i jeste biber sprej.

Kako jedna Tviterašica otkriva, može da se poruči i onlajn sa nekoliko različitih sajtova. Sve što treba da uradite jeste da ukucate "biber sprej" u pretragu i sajtovi izlaze bez problema.

Važno je da naglasimo da biber sprej i suzavac nisu ista stvar i da postoji velika razlika. Biber sprej je hemikalija na bazi ekstrakta ljute paprike u malim bočicama i nakon što se naprska napadaču lice, izaziva intenzivan kašalj, probadanje u grudima, privremeno slepilo, suženje i iritaciju očiju.

Deluje na četiri metra, a nema opasnost po zdravlje, dok se isto ne može reći za suzavac.

Video: Odbranila se od silovatelja tako što ga je složila na zemlju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    23. septembar 2022 | 16:34

    Zasto samo za dame? Sta ako nekog muskarca napadnu dvojica-trojica,pa cak i jedan muskarac da ga napadne,valjda bi i on mogao da koristi biber sprej za samoodbranu?

  • Ja

    23. septembar 2022 | 17:08

    Savet koji sam dobila od drugara policajca, druga je zemlja u pitanju, problem isti. Problem kod tih sprejeva, dal suzavac ili biber, je što morate da gledate u kom pravcu prskate, a to u panici i nije najlakše. Drugo, ako je vetrovito, uletece i vama u oči, usta, ili će prosto promasiti cilj ako je dalje. On je meni savetovao da kupim suzavac gel, nosi se u džepu od jakne recimo, može da se naprska već u džepu i onda se rukom pokupi i tom rukom se hvata napadač za lice. Jedini problem je što je i ovde nelegalan, tako da mi je rekao da je najbolje da pobegnem ako dodjem u situaciju da ga koristim, pošto je kažnjivo. Mada ću pre da se opredelim da odgovaram pred sudom, nego da budem silovana.

  • Duka Srbin Tenja

    23. septembar 2022 | 17:32

    Divota od Zakona. Ženama biber sprej a kriminalcima pištolje i automate. JUŠ!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA