≫ 

Pregovarači MUP-a izgovaraju ove snažne rečenice i spasavaju život svakom ko želi da ga sebi oduzme

Do sada se nije desilo da pregovaraju sa osobom koja želi da se ubije a da na kraju stvarno to uradi

  • 2
Danica Mrđa mup

Foto: Nikola Anđić

Pregovarački tim MUP-a godišnje ima 30 do 35 intervencija, a najčešće izlaze na teren zbog samoubistava, i kako je u intervjuu za Telegraf.rs rekla major Danica Mrđa, koordinator ovog tima, nije se desilo da izađu na suicid i da osoba ne odustane od te namere.

- Da. Kada pogledamo podatke unazad nekoliko godina, mi smo imali nekih 30 do 35 angažovanja godišnje i uglavnom su to pokušaji suicida i zabarikadiranja koja su proizvod nasilja u porodicima. Koja su eskalirala zabarikadiranjem ili pokušajem samoubistva.

Na pitanje da li postoji ključna rečenica koju izgovaraju osobama koje prete suicidom, kaže da da.

- Ja verujem da svako ko dođe u sitaciju da pokuša samoubistvo sigurno je u tački u kojoj misli da mu nema pomoći, da je sve gotovo i da su svi njegovi problemi nerešivi. Ono što mi kao tim i ono što bi svako ko bi se našao u takvoj situaciji rekao, jeste da jedan ljudski život nema cenu. Da jedan ljudski život nema alternativu, i da iz svih problema koliko god oni nama delovali teško i koliko god delovali nerešivo, ako iz njih izađemo, izlazimo kao pobednici. Za sve ono u životu što nas i muči i proganja i dovede do takve neke situacije, uvek imamo još neku opciju. Nije suicid rešenje. Možda bi ključna rečenica bila da život nema cenu, da je život dar i da nemu cenu. I da su svi problemi, koliko god drugačije izgledalo, rešivi - navodi ona i kaže da svi odreaguju na to:

- S tim da rečenica koja najčešće probudi ljude u bilo kojoj kriznoj situaciji je ta da sami kažu šta se u toj situaciji, zapravo, dogodilo.

Koliki procenat njih to kaže?

- Kada stupite u kontakt sa nekim, kada prihvati komunikaciju sa vama, posle nekog vremena ta komunikacija dobije svoj tok. I, ako ne kaže u početku, negde kasnije će dati svoju viziju stvari koja se događa. A , to je mnogo važno. Svi mi dobijamo informaciju kada dolazimo na lice mesta šta se dešava. Naše bezbednosne službe nas apdejtuju šta se iz momenta u momenat dešava, međutim, on ošto je važno jeste da dobijemo od vinovnika krizne situacije da li je to pokušaj suicida, da li je talačka situacija, da vidimo kako on vidi tu situaciju odnosno da ga pozovemo da sam razmisli šta se tu oko njega događa. Da sam sagleda, ukoliko je u mogućnosti, situaciju u kojoj se nalazi. Ako je suicid u pitanju, "čekaj, da vidimo, šta je to tako crno?", "šta se to dogodilo", "ako rešiš, pa i da uspeš u svojoj nameri, da, možda će se patnja prekinuti ali nemaš više nijedan izbor, a ovako ih imaš".

Do sada se napominje, nije desilo da pregovaraju sa osobom koja želi da se ubije i da na kraju stvarno to uradi.

- Do sada, ne. Prosto, ta pažnja i jedan ljudski razgovor stručnih lica urodi plodom, pre ili kasnije. Mi smo letos imali situaciju u Kliničkom centru. Delovala je prilično beznadežno a bilo je rešeno za kraće od sat vremena. Poslala sam na lice mesta iskusnog kolegu, dugogodišnjeg člana tima koji je tu od osnivanja, i mislila sam i zbog spoljašnjih i svih okolnosti slučaja, da će pregovori ići jako teško. Međutim, kolega je uspeo da pridobije poverenje lica koje je pokušavalo da se ubije, i da ga ubedi da je sam sebi najvažniji i da ima toliko načina da se život nastavi, toliko boljih izlaza. Nije bio pacijent Kliničkog centra nego se našao na toj lokaciji, pa mu je to delovalo zgodno. Pokušaj suicida je bio pokušaj skoka sa visine - priča nam Mrđa.

Video: Major policije otkriva tehnike Pregovaračkog tima : Istina o vodi koja je data taocu sa Karaburme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boki

    25. septembar 2022 | 10:50

    Sluzbenici centra za socijalni rad posebno psiholozi pedagozi prsvnici moraju biti dnevno bar 8 sati na terenu a ne sa reaguju kad se desi zlocin .Sede u fotrljama i cekaju da ih neko pozove ili moli da reaguju.Mnoge nesrece mogke se izbeci da slyzbe rade svoj posao

  • V8

    25. septembar 2022 | 13:49

    Ako je ovo Major ja sam Admiral,..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA