"Parče hleba meni je dovoljno da bi imalo za druge": Četiri obroka narodne kuhinje deli sedmoro Miloševića

Miloševići žive od dečjeg dodatka. Devet hiljada dinara, za troje školaraca, režije, ogrev i lekove

  • 0
Narodna kuhinja Kragujevac

Od 14. septembra do 17. oktobra obeležava se Mesec solidarnosti. U Narodnoj kuhinji u Kragujevcu pripremaju se obroci za 560 porodica, a u redovima za hranu sve više su mlađi ljudi, a više od trećine korisnika su deca. Crveni krst Kragujevca, jedini u Srbiji, obezbeđuje i besplatnu užinu za oko 3.000 mališana.

Miloševići žive od dečjeg dodatka. Devet hiljada dinara, za troje školaraca, režije, ogrev, lekove... Pa Milijanka svaki dan prepešači kilometre do narodne kuhinje po dva hleba i dva litra kuvanog obroka. Sledovanje za četvoro deli njih sedmoro.

- Parče hleba meni je dovoljno da bi imalo za druge, ne možemo. Kad ima neka jabuka pojede se, i lezi pa ćuti - priča Milijanka Milošević iz Teferiča kod Kragujevca.

Maja Milošević za RTS kaže da kada bi imao neko, bilo ko od članova njihove porodice, stalan posao, bilo bi malo drugačije.

U Narodnoj kuhinji u Kragujevcu, šest dana u sedmici, priprema se po 870 kuvanih obroka. U istom redu, svako sa svojom mukom, fakultetski obrazovani i socijalno ugroženi građani.

- Mnogi od njih su ili ostali bez posla ili su se u međuvremenu razboleli i prosto više nisu sposobni da rade, tako da im ovaj topli obrok mnogo znači, da bar u tom delu budu pokriveni - navodi Agata Živojinović, socijalni radnik u Crvenom krstu Kragujevac.

Srbislav Radovanović iz Kragujevca kaže da nije prijatno, a da je jedini osećaj sigurnosti što nailaze na divne ljude.

- Mogu da pohvalim, daju mi odelo i sve što mi treba za mene i za sina - kaže Mileva Petrović iz Kragujevca.

Ne greje samo topla hrana, već i lepa reč i podrška zaposlenih, koji kroz mnogobrojne akcije prikupljaju pomoć za najugroženije. Uz resorno ministarstvo i grad, tu su i donatori. Ali, potrebno je mnogo više, pre svega, namirnica za decu.

- Da se obogati voćem, da se obogati mlečnim proizvodima, mlekom, slatkišima - ističe Nevenka Bogradnović, sekretar Crvenog krsta Kragujevac.

Grad planira da u narednoj godini sa sadašnjih 16 miliona, izdvajanja za Narodnu kuhinju poveća na 18 miliona dinara. To bi omogućilo da korisnici u Kragujevcu i nedeljom dobiju obrok, a najmlađi među njima ima samo 12 meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA