≫ 

Mirnu epidemiološku situaciju građani treba da iskoriste da urade jednu stvar: Kalendar preventivnih pregleda

Preventivnj pregledi zahtevaju vreme, od 15-30 minuta i zbog toga se planiraju i zakazuju

  • 2
lekar bez pregleda prepisao lekove Foto: Shutterstock

Sada kada se epidemiološka situacija smiruje i broj zaraženih korona virusom je u značajnom padu, vreme je da se građani jave svojim izabranim lekarima i obave godišnje preventivne preglede.

- Vreme je da se odvoji vreme za preventivne preglede, jer su u prethodne dve i po godine građani izbegavali odlazak kod lekara, čak su i hroničnu terapiju naručivali putem telefona - rekla je za Tanjug dr Snežana Kalabić iz Doma zdravlja Savski venac:

- Preventivni pregledi se obavljaju kroz dva tipa pregleda - sistematski i ciljani skrining pregledi, koji za cilj imaju rano otkrivanje bolesti, pravovremeno i adekvatno lecenje kako bi se sprečile komplikacije.

Ona kaže da se sistematski pregledi odnose na određenu populacionu grupu, u skladu sa pravilnikom kojim je određen sadržaj, obim i učestalost pregleda.

- On obuhvata opšti klinički pregled po sistemima, standardne laboratorijske pretrage, određivanje dodatnih medicinskih ispitivanja u zavisnosti od nađenog stanja i faktora rizika, digitorektalni pregled osoba starijih od 50 godina, palpatorni pregled dojki kod žena, a kod muškaraca palpatorni pregled prostate - , rekla je dr Kalabić.

Kako je navela, skrining za rano otkrivanje karcinoma debelog creva sprovodi se kod osoba starijih od 50 godina, koje pritom nemaju simptome bolesti.

- Radi se i kod osoba kod kojih postoje indikacije bez obzira na godine. Sprovodi se vrlo jednostavno, testiranjem stolice na postojanje okultne krvi, jednom godišnje. Ukoliko je nalaz pozitivan, osobe se upućuju na kolonoskopiju - rekla je dr Kalabić i dodala:

- Skrining za rano otkrivanje dijabetesa tipa 2 obuhvata popunjavanje upitnika procene rizika za obolevanje od dijabetesa tipa 2 i merenje šećera u krvi, te po potrebi upućivanje na konsultativni pregled.

Kaže da skrining za rano otkrivanje kardiovaskularnog rizika podrazumeva pregled, očitavanje EKG-a i po potrebi upućivanje na konsultativni pregled.

- Skrining za depresiju obuhvata popunjavanje upitnika samoprocene za depresiju i po potrebi upućivanje na konsultativni pregled. Preventivni pregledi obuhvataju i imunizaciju -  rekla je dr Kalabić.

Prema njenim rečima, vakcinacija protiv sezonskog gripa vrši se jedanput godišnje kod osoba starijih od 65 godina kao i za sve obolele od hroničnih oboljenja.

- Preventivnj pregledi zahtevaju vreme, od 15-30 minuta i zbog toga se planiraju i zakazuju. Takođe neophodni su preventivni pregledi kod izabranog ginekologa za žene od 25 do 65 na rano otkrivanje grlica materice, kao i ciljani pregled radi ranog otkrivanje karcinoma dojke -  kazala je dr Kalabić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    27. septembar 2022 | 10:47

    A znamo da od jedne stvari ispadne još najmanje 10 jer medicina barem za toliko puta brže napreduje od nas obiični građani !

  • Rastko

    27. septembar 2022 | 10:44

    A pred svaki od navedenih pregleda mora se posti barem po 2 dana ako ne i duže ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA