≫ 

Dobijao jezive poruke, a onda i batine: Osmak u školi trpeo nasilje, roditelji ga čak preselili iz Beograda

S.D. (14) primao je uznemirujuće vajber poruke, nasilnik je nasrtao na njega i hvatao ga za vrat, pretio mu i ošamario ga pred celom školom

  • 61
Vršnjačko nasilje u OŠ Drinka Pavlović

Printskrin: Privatna arhiva, Foto: Shutterstock

S.D. (14), učenika osmog razreda OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu, roditelji su ispisali iz ove škole i preselili iz rodnog grada zbog stravičnog vršnjačkog nasilja koje je trpeo.

Kako saznaje Telegraf.rs, S.D. je iz straha od pretnji koje je dobijao, sada u jednom gradu u Šumadiji, dok je nasilnik N.Ž. i dalje đak iste škole. Prema našim informacijama, nasilje je počelo uznemirujućim vajber porukama.

- N.Ž. ga je u porukama, između ostalog, pitao da li bi ga oralno zadovoljio za 50 evra, a onda mu je poručio "da će ga sahraniti". Potom ga je u par navrata fizički napao, hvatajući ga za vrat. Slučaj je kulminirao 7. septembra kada je N.Ž. presreo S.D. u hodniku škole i pred gomilom dece ga svom snagom udario šakom u lice, od čega se on zateturao - priča izvor Telegrafa upućen u slučaj.

Majka je slučaj prijavila policiji i tada rekla da "direktorka škole nema sistem da reši problem". Kako ih, posle razgovora sa direktorkom i pedagogom škole, niko nije kontaktirao, roditelji su ispisali dete iz škole i preselili ga u drugi grad.

Direktorka škole Nataša Vasić odgovara za naš portal da je škola učinila sve što je bilo u njenoj moći, ali da je zakon na strani roditelja, pa tako i roditelja nasilnog dečaka.

Kako nam je rekla, N.Ž. je i dalje đak ove škole, ali ne dolazi na časove, niti to iko pravda.

- On je dva puta bio na disciplinskom postupku. Obavljeno je nebrojeno mnogo razgovora sa njim. Ispoštovane su sve procedure koje sistem predviđa u ovakvim slučajevima. Ali džaba sve što mi uradimo, kad se on vrati kući gde se njegovo ponašanje toleriše i naziva prihvatljivim. Nama su bukvalno vezane ruke. Ako se njegov otac ponosi takvim ponašanjem, a zakon je na strani roditelja, šta mi kao škola još tu možemo da učinimo - pita se Vasić.

Kako kaže, slučaj je prijavila i Centru za socijalni rad i tim povodom u petak ide na sastanak.

- Ali, znate kako, pitanje je da li će se Centar pre baviti napuštenom decom koja nemaju ni osnovne uslove za život ili jednim materijalno obezbeđenim dečakom koji ima kompletnu porodicu - ističe ona.

Za kraj poručuje da joj je žao što je S.D. ispisan iz škole i da to nije bila njena preporuka roditeljima.

- Za 14-godišnjaka nije dobro da se odvaja od roditelja, od svoje sredine i ide u drugi grad. Za vršnjačko nasilje se mora naći sistemsko rešenje, jer su škole u ovakvim slučajevima nemoćne - zaključuje Vasić.

Kako dodaje na kraju, da bi škola ispisala đaka, on cele godine mora da ima jedinicu iz vladanja i da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, a pored toga treba da nađu i direktora druge škole koji će pristati da takvog đaka preuzme.

Video: Stravično vršnjačko nasilje u Novom Pazaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    27. septembar 2022 | 12:34

    Moj sin je u istoj školi, pre više decenija pretučen zbog fleke na licu. Kad je odrastao i ojačao, našao je siledžiju i dobro ga išamarao. Mi u kući nismo ništa znali. Ispričao je kad je završio posao. Nek roditelji nasilnika shvate da neće tako lako proći u budućnosti.

  • Otac

    27. septembar 2022 | 13:07

    Dugo pišem komentare,nekome sam postao dosadan,ali i sada ću napisati,država,skupština Srbije,jer ona donosi zakone,mora da se pozabavi promenom krivičnog zakonodavstva,pogotovo maleletničkog nasilnog ponašanja,deca od dvanajeste godine postaju nasilnici,a već sa četrnajest pucaju i ubijaju,naši ljudi na to zatvaraju oči,deca u tom uzrastu moraju biti procesuirana,a ne da im se gleda kroz prste,roditelji ma koliko voleli svoje dete greše mnogo u vaspitanju,takvo dete garantovano kad malo odraste postaje ubica,mogli vi mene da pljijete ili ne ali podaci pokazuju takvo stanje u društvu,kada bi takvoj deci pretila kazna od dvadesetak godina zatvora roditelji bi se uzeli u pameti,barem većina

  • Majka

    27. septembar 2022 | 14:50

    Moje dete je trpelo slično nasilje. Svi a sam se obratila i roditeljima nasilnika, na roditeljskom sastanku. Svi, sci su rekli da mu ne mogu ništa. Otišla sam 6 školu, sačekala da krene na moju ćerku. Kada je počeo da je tuče, izmlatila sam ga kako samo majka može kada brani svoje dete. Mislim da batine pamti i sada, 21- god kasnije. Zatim sam pozvala policiju. Došli su, videli o kome se radi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA