≫ 

Epski momenat na Zlatarskom jezeru: Fantastičan video smaragdno-plave površine, koja se ne viđa često

Bez obzira na "ožiljke", nadajmo se, trenutne, Zlatarsko jezero piše i danas bajku

  • 0

Pregrađivanjem reke Uvac kod mesta Kokin Brod, za potrebe izgradnje hidroelektrane, nastalo je jedno od najlepših jezera u zemlji, Zlatarsko jezero. Da toj lepoti ni prirodni udarci ne mogu ništa dokaz je video ovog jezera iz vazduha, koji izgleda bajkovito. 

Ljudi su zauzeli čamcima ovu smaragdno plavu površinu uživajući u krasnoj okolini i vedrom danu... Jednostavno, u poslednjim obrisima lepog vremena.

Zlatarsko jezero nastalo je 60-ih godina, a smešteno je između dve planine, Zlatarske i Murtenice. Treće je po veličini u Srbiji, posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini.

Svojim najvećim delom ovo jezero je plovno, a vožnja čamcem predstavlja jedinstven užitak.

Mlađa populacija mu često daje prvo mesto kao omiljenom izletištu gde traže spas od letnjih vrućina. Bistra voda i pontonska plaža čine ga omiljenom destinacijom tokom letnje sezone. Na obali se nalazi teren za odbojku na pesku, a u Vizitorksom centru je moguće okrepiti se i popiti piće.

Njegovoj lepoti svedoče i reči istinskih zaljubljenika u prirodu, često ga nazivajući blagosolovenim predelom.

Usled velikih vrućina u junu i avgustu mesecu ove godine zabeleženi su nezapamćeni prizori. Nizak vodostaj, koji je i sad ostavio je gole stene, nasukane čamce i živo blato, a na mesta do kojih ste mogli doći samo čamcem tada se lagano stizalo terenskim vozilom, ili hodom, u gumenim čizmama.

Na ovakvu situaciju, najviše utiču loši hidrološki uslovi zbog kojih su dotoci na rekama među najnižim u poslednjih 10 godina i kao takvi nepovoljno utiču na nivo akumulacija u Srbiji.

Bez obzira na "ožiljke", nadajmo se, trenutne, Zlatarsko jezero piše i danas bajku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA