Direktor užičkog "Vodovoda" o ispravnosti vode za piće: "Radimo analize svakog dana"

Za naš račun i Zavod za javno zdravlje Užice sedmično uzima uzorke iz fabrike vode i sa osam slučajno izabranih točećih mesta

  • 0
Na Beloj steni se koristi tehnička voda za sve, osim za piće

Foto: Milena Đorđević

Voda za piće iz užičkog vodovoda je potpuno ispravna i u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode, izjavio je direktor užičkog preduzeća Vodovod Duško Ljujić, objavljeno je na zvaničnom gradskom sajtu.

Dodaje se da su time demantovani navodi koji su se juče pojavili u medijima i na društvenim mrežama, a prema kojima je voda koju Užičani piju neispravna.

- Mi svakodnevno radimo fizičko-hemijske, mikrobiološke i biološke analize u fabrici vode, a pored nas i za naš račun Zavod za javno zdravlje Užice sedmično uzima uzorke iz fabrike vode i sa osam slučajno izabranih točećih mesta. Od puštanja fabrike vode u rad do danas, sve analize koje su uzete sa uzorka u fabrici vode pokazuju da je voda 100 odsto ispravna - rekao je Ljujić.

Dodao je da se dešava da se zbog stanja mreže u nekim njenim delovima pojave mikrobiološke neipravnosti koje su, kako je rekao, vezane isključivo za mrežu.

- Ne može se reći da, ako se od 20 uzetih uzoraka u jednom pojave aerobne mezofilne bakterije, čija je najveća koncentracija 10, a njih bude 15, da je voda neispravna. To apsolutno nije tačno - naveo je on.

Precizirao je da je po Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće dozvoljeno 50 aerobnih mezofilnih bakterija u flaširanoj vodi, dok je u prerađenoj dozvoljeno 10.

Prema njegovim rečima, bilo je problema na mreži gde je uočeno da se pojedine mikrobiološke neispravnosti ponavljavaju i sve one ulaze u ukupan broj neispravnosti.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA