≫ 

Rezerve krvi i dalje na minimumu, nedostaju sve grupe: Na raspolaganju samo jednodnevne rezerve

Ona je ukazala da je svakog dana potrebno prikupiti oko 350 jedinica krvi kako bi se zadovoljile sve potrebe

  • 6

Uprkos brojnim hitnim apelima Instituta za transfuziju krvi rezerve su i dalje na minimumu, potrebe su sve veće, a trenutno su u najvećem deficitu A i 0 pozitivne krvne grupe, rekla je za Tanjug Mirjana Knežević, iz Instituta za transfuziju krvi.

- Leto koje je iza nas je bilo izuzetno teško, posebno početak septembra kada smo bili u situaciji da su rezerve krvi bile na drastičnom minimumu. Situacija je sada za nijansu bolja, ali su rezerve krvi i dalje minimalne, odnosno raspolažemo sa jednodnevim rezervama -  navela je Knežević.

Ona je ukazala da je svakog dana potrebno prikupiti oko 350 jedinica krvi kako bi se zadovoljile sve potrebe.

- Zbog toga je važno da pozovemo sve naše sugrađane da se redovno odazivaju našim pozivima, a zahvalimo svima onima koji su to već učinili. Trenutno najviše nedostaju A pozitivna i 0 pozitivna krva grupa, ali i A negativna i B negativna su takođe smanjene - rekla je Knežević.

Ona je najavila da će početkom oktobra biti organizovane akcije u srednjim školama.

- Već je zakazana akcija u Sedmoj beogradskoj gimnaziji i u srednjim školama u Grockoj, a u pregovorima smo sa svim ostalim školama, kako u Beogradu, tako i u Srbiji - rekla je Knežević.

(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    28. septembar 2022 | 10:26

    Zasto srednje skole i deca...zasto ne skupstina,zasto ne zaposleni u domu zdravlja, zasto neidete u opstine...nego deca. Neka daju oni koji mogu da dobiju slobodan dan a na drzavnim jaslama su..

  • Jore

    28. septembar 2022 | 10:20

    Privatne firme nepriznaju potvrdu za 2 slobodna dana pod izgovorom niko te netera da das krv. Ili daju dane ali gubis sve bonuse za taj mesec. Inspekciji rada ako prijavis oni zovu firmu i tebi spakuju odkaz

  • Eeee

    28. septembar 2022 | 09:54

    Ja sam dao krv 16 puta zadnjih godina nisam posto sada nedajem nisam im inreresantan a dok sam davao zvalu su kuci da treba a negativna cak su i rodhendan cestital cim nedajete kote sisa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA