≫ 

Ruši se simbol Aranđelovca: Parno kupatilo u Bukovičkoj banji ide u zaborav a kulturno dobro je

Parno kupatilo izgrađeno je početkom 20 veka a pod zaštitom države kao kulturno dobro nalazi se od 1989. godine

  • 10
Bukovička banja, Aranđelovac SPA

Foto: Shutterstock

Parno kupatilo u Aranđelovcu, u parku Bukovička banja, jedan od simbola grada biće danas srušeno  na njegovom mestu će biti izgrađen hotel

Parno kupatilo izgrađeno je početkom 20. veka a pod zaštitom države kao kulturno dobro nalazi se od 1989. godine. U okviru ovog kompleksa koji je izgrađen početkom 20. veka, nalazi se i drugo parno kupatilo koje je radilo samo u vreme banjske sezone, a za kupanje u njemu koristila se mineralna voda sa termalnog izvora.

U kompleksu su se nalazile i prostorija sa hladnim tuševima, prostorija za paru i masažu, kabine, kade, čekaonice…

Jedna od aktivistkinja koja godinama ukazuje na devastaciju kulturnih dobara u gradu, Ana Đorđević, i arhitekta Slađana Milovanović izjavile su za FoNet da su mašine već stigle i istakle su kako će zajedno telima stati ispred mašina kako bi odbranili ovo zdanje.

Dobili smo informaciju da će rušenje kupatila, koje je deo kompleksa uz otvoreni bazen, dragulj arhitektonske i istorijske baštine, početi u sredu. Informaciju nam je dao čovek koji vodi radove na pomenutom objektu koji je sada u privatnom vlasništvu firme Stublina -  kažu one.

Opštinska uprava Aranđelovca je izdala potvrdu kojom se predviđa rušenje objekata otvorenog kupatila, iako su ovi objekti, bez obzira što su u privatnom vlasništvu, pod zaštitom na osnovu odluke iz 1989. o proglašenju parka Bukovičke banje za kulturno dobro.

Pritom je investitor bio u obavezi da uz potvrdu prijave radova i uz građevinsku dozvolu dostavi i Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a ona je tek na javnom uvidu koji traje do 10.10.2022.

Opština Aranđelovac dopustila je sve ovo, a kada je u pitanju Staro zdanje, dragulj kulturno-istorijske baštine koji se nalazi u istom parku, nije ni za šest meseci počela ni saniranje krova ovog dragocenog objekta izgorelog u požaru ovog proleća, kažu sagovornice FoNeta.Mi, kao građani Aranđelovca, nećemo dozvoliti da se objekat Otvorenog kupatila sruši!, istakle su Đorđević i Milovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milko

    28. septembar 2022 | 09:22

    Pa ovo je strašno šta se radi. Ovo nije u interesu države ni građana Srbije!!! Ovo samo profiteri u službi naroda mogu da urade. Zbogom pameti.

  • Rile

    28. septembar 2022 | 10:11

    Kog kriminalca interesuje kulturna baština. Pa u svakoj opštini imate po nekog koga interesuju samo pare a ne istorijsko blago. Daj bože da se odbrani od nerušenja.

  • Zekss

    28. septembar 2022 | 10:22

    Ne daj te da se sruši parno kupatilo.. mnogi od nas su tu odrasli, išli na otvoreni bazen, jeli gilice pod arkadama.. itd.. parno kupatilo je jedan od bisera arhitekture Arandjelovca i našeg parka, kao i staro zdanje!!! Nećemo hotel...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA