≫ 

Čuvena kuća u kojoj je snimljen "Petrijin venac" postala ruina: Na ivici je rušenja, bašta obrasla u korov

Ova kuća nalazi se u naselju Senjski rudnik a u njoj je prvu svoju ulogu odigrala glumica Mirjana Karanović

  • 6

Kada krenete putevima Senjskog rudnika, malog mesta u Pomoravlju, koje i dalje živi zahvaljujući najstarijem aktivnom rudniku mrkog uglja u Srbiji, gotovo na svakom koraku videćete neki prizor koji vas odvlači u prošlost.

Mnoge građevine, koje je duboko zagrizao "zub vremena", svedoče o davnim danima, kada su ovde živeli pripadnici različitih nacionalosti, veorispovesti i društvenih statusa.

Tu, gde se graniče Činovnička i Radnička ulica, simbolično smeštene jedne nasupurot drugoj, još stoji kuća za koju znaju, ne samo meštani, već i cela Srbija.

Od kuće u kojoj je snimljen čuveni film "Petrijin venac", a gde je glumica Mirjana Karanović odigrala svoju prvu filmsku ulogu, danas je ostala samo ruina.

Iako se još može nazreti nekadašnja lepota ove građevine, nju sada čine samo zidine i deo krova.

Stolarija je istrulila, prozorska stakla polomljena, pa svako ko prođe putem može videti kako izgleda unutrašnjost kuće. Ipak, niko se još ne usuđuje da zakorči tamo.

Krov preti da se obruši svakog trenutka, a niko ne zna šta se sve krije iza tog trulog kredenca i kreveta. U kući se još mogu videti delovi raznog nameštaja i predmeta koji su ukućani koristili u svojoj svakodnevici - tronožac, memljiva poseteljina i delovi garedobe.

Mesto gde je mlada Petrija okopavala baštu, sada je obraslo visokim rastinjem.

Kuća je, kako smo nezvanično saznali, u privatnom vlasništvu porodice koja nije pokazala inicijativu da se objekat obnovi i uvrsti među spomenike kulture.

Pre skoro jedne decenije, glumica Mirjana Karanović, koja je igrala lik mlade Petrije, ujedno i svoju prvu filmsku ulogu, posetila je ovu kuću.

Od meštana smo saznali da se kuća "prave  Petrije" Milene Stefanović, žene čija je životna priča poslužila kao inspiracija Dragoslavu Mihailoviću da napiše delo "Petrijin venac", nalazi u obližnjem selu Ravna Reka.

Ekipa Telegrafa obišla je i ovu građevinu. Njena sudbina je istao kao i sudbina kuće iz filma. Obrasla u travu i šipražje, trošna i sama.

Film "Petrijin venac" kulturno dobro od velikog značaja

Film "Petrijin venac", uvršten je 28. decembra 2016. godine u sto domaćih ostvarenja koje su kulturno dobro od velikog značaja.

"Petrijin venac" je snimljen 1980. godine, u režiji Srđana Karanovića, a po motivima iz istoimene knjige Dragoslava Mihailovića. Film je sniman u Senjskom Rudniku, a u njemu je Mirjana Karanović tumačila lik mlade Petrije.

Inspiracija za lik Petrije bila je Milena Stefanović iz rudarskog naselja Ravna Reka kod Ćuprije.

Video: Lordan Zafranović o Zlatnom rezu: Film ima poruku nade

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    2. oktobar 2022 | 21:45

    Ja se javljam da je kupim i renoviram

  • sale

    3. oktobar 2022 | 01:20

    Pa sta? Hocemo li sad svaku kucu u kojoj je sniman film da stitimo kao nacionalno dobro? Svasta, stvarno. A i taj Petrijin venac, nesto depresivnije nisam u zivotu gledao.

  • Sasa

    2. oktobar 2022 | 23:20

    Koliko je morbidan i glup film i nek se srusi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA