Pozvali građane da se na popisu izjasne "nadnacionalno, kao Vojvođani": Evo kako su to obrazložili

Vojvodina je, demografski posmatrano, tačka spajanja različitih naroda i etničkih grupa i kao takva, ona je i tačka susreta različitih kultura

  • 20
Popis stanovništva, anketa Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija Vojvođanski klub pozvala je stanovnike Vojvodine i sve one koji se tako osećaju da se na popisu stanovništva izjasne "nadnacionalno, kao Vojvođani".

- Vojvodina je, demografski posmatrano, tačka spajanja različitih naroda i etničkih grupa i kao takva, ona je i tačka susreta različitih kultura. Proces nastajanja i očuvanja multietničkog nasleđa Vojvodine model je opredeljenja da se samo u negovanju duha tolerancije može opstati i civilizacijski napredovati - navedeno je. U saopštenju je dodato da je reč o pitanju koje ne može da bude predmet "dnevnopolitičkih prepucavanja", jer zadire u fundamentalna ljudska prava stanovnika Vojvodine.

- Građani Vojvodine su i ranije izražavali svoju nadnacionalnu pripadnost, a u SFRJ je najviše Jugoslovena bilo upravo u Vojvodini. Od Republičkog zavoda za statistiku zahtevamo da se omogući i takva statistička obrada podataka iz koje će se jasno i nedvosmisleno videti koliko se građana Vojvodine izjasnilo kao Vojvođani - navedeno je.

U Vojvođanskom klubu smatraju da, čak i ako to izostane, postoji kategorija "regionalna pripadnost", iz koje će biti jasno da velika većina građana koji su se izjasnili po regionalnoj pripadnosti pripadaju upravo Vojvođanima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bole

    29. septembar 2022 | 16:27

    Glupost, ja od oca Srbina i majke Srpkinje da se pišem kao Vojvođanin. To oni koji ne znaju gde su ni šta su mogu da se pišu kao Fruškogorci, ja znam šta sam

  • Vuking

    29. septembar 2022 | 16:26

    Ovi bi da Srba bude što manje, rade na pokrštavanje, kao ustaše nekad.

  • Pp

    29. septembar 2022 | 16:23

    Šta radi državna bezbednost, što ne hapsi te izdajnike i plaćenike? Treba li da dozvolimo da se posle Crnogoraca, Makedonaca i Bošnjaka stvori još jedna veštačka nacija od srpskog bića ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA