Šta ako me popisivač nije našao kod kuće, a želim da učestvujem u popisu: Evo rešenja

Popisivač je dužan da u nekoliko navrata obiđe stan i ostavi obaveštenje da je dolazio

  • 34
Popis stanovništva, anketa Foto: Shutterstock

U Srbiji sutra počinje popis stanovništva,  popisivači će ići od kuće do kuće, a kako nam je rečeno u Zavodu za statistiku, zarad popisivanja svih vraćaće se više puta u isto domaćinstvo, ali šta ako se dogodi da vas ne nađe kod kuće. 

I, za to postoji rešenje.

- Popisivač je dužan da u nekoliko navrata obiđe stan i ostavi obaveštenje da je dolazio. Građani mogu pozvati Info-centar 0800 444 005 i zakazati termin popisivanja - kažu za Telegrfa.rs u Zavodu za statistiku.

Popisivanje prosečnog domaćinstva traje od 20 do 30 minuta.

- Popisivač u jednom domaćinstvu popunjava upitnik za zgradu i stan, upitnik za domaćinstvo i po jedan upitnik za svakog člana domaćinstva. Broj pitanja nije jednak

za sva lica, s obzirom na to da se, na primer za decu ne popunjava veliki broj pitanja, kao na primer, u vezi sa bračnim statusom, fertilitetom i ekonomskom aktivnošću. Procena je da za popisivanje prosečnog domaćinstva ne treba više od 20-30 minuta - kažu u Zavodu.

Popis stanovništva trajaće do kraja oktobra meseca. Popisivači izlaze na teren u 8 časova. Njegovi preliminarni rezultati biće objavljeni krajem novembra, a konačni se očekuju najkasnije do maja 2024. godine.

Inače, niko nije u obavezi dapopisivaču daje na uvid lična dokumenta, jer se sve prikuplja na osnovu izjave. Međutim, kako bi proces popisivanja bio brži, ukoliko neko ne zna napamet matični, JMBG, broj onda je potrebno pripremiti dokument sa njim.

Inače, prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, državljani Republike Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u Srbiji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u našoj zemlji, u obavezi su da učestvuju u popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore.

Svako odbijanje, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu, od 20.000 do 50.000 dinara.

Video: Popis stanovništva od 1. oktobra, sada učestvuju i Albanci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    30. septembar 2022 | 21:35

    Oni ce ladno da postavljaju intimna pitanja,sta ih briga ko je udat,ozenjen,ima problem sa sterilitetom i ostalo,odakle im pravo??Popisi da postojim i teraj se

  • Kosta SO

    30. septembar 2022 | 21:46

    Najbolje ostaviti mu ključ ispod tepiha, pa neka uđe i popisuje.

  • Semajlirane_pufne

    30. septembar 2022 | 21:39

    Nisam sutra kuci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA