≫ 

Slavimo Ljubav, Veru i Nadu: Danas ćerkama poklonite nešto, uzdržite se od zlih misli

Vera je u trenutku hapšenja imala samo 12, Nada 10, a Ljubav 8 godina

  • 5
Svetas svete mučenice mucenica Vera, Nada, LJubav, i majka im Sofija

Foto: zona4.arhiva-ortodoxa.info

Koliko ste samo puta čuli da se ljudi kunu u veru, nadu i ljubav, a možda niste ni znali da su one bile osobe za koje hrišćanstvo tvrdi da su stvarno postojale i u čiju slavu obeležavamo današnji dan.

Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav živele su u Rimu u vreme cara Adrijana, koji je i naredio njihovo mučenje, a potom im izrekao i smrtnu kaznu.

Njih tri su još kao deca bile optužene zbog toga što su propovedale hrišćanstvo. Vera je u trenutku hapšenja imala samo 12, Nada 10, a Ljubav 8 godina. Mučitelji su ih tim redom najpre mučili, a potom i ubili jednu po jednu.

Po naredbi cara, Vera, Nada i Ljubav su najpre tučene, potom ubačene u vrelu smolu, a na kraju su im sečeni delovi tela pre nego što su bačene u oganj.

Predanje kaže da se njihova majka, Sofija, tri dana na grobu ćerki molila Bogu da je uzme. Bog ju je posle trećeg dana uzeo i odveo u rajsko naselje kod njene dece.

Danas obavezno zapalite sveću i pomolite se, a ove mučenice će vam poslati ljubav, veru i nadu u život!

Ovaj praznik je posvećen ženama i njihovoj deci, prevashodno ćerkama, a veruje se da devojčice danas treba obradovati nekim poklonom koliko, makar i nečim skromnim, kao malim znakom pažnje.

U srpskom narodu smatra da se na današnji dan treba posebno uzdržati od zlih misli i dela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem i prema Bogu (u tom smislu je ovde značanje Ljubavi kao najvišeg odnosa sa Bogom).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    30. septembar 2022 | 07:46

    Srećna Slava svima ! Zdravi i Srećni bili ! Živeli !

  • Dragan

    30. septembar 2022 | 08:56

    Slava Crkve na Galenici u Zemunu ko ne moze na sluzbu zbog posla (kao ja) ima popodnevna u 17h. Predivan praznik.

  • Boža zemunac

    30. septembar 2022 | 09:56

    SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE. ŽIVI BILI I BOG VAS ČUVAO NA MNOGAJA LJETA. AMIN. SREĆAN PRAZNIK SVIMA KOJI VERUJU U GOSPODA ISUSA HRISTA SINA BOŽIJEG.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA