Ako živite u kući, ovaj trik sa ogledalom uperenim u dimnjak vam može spasti život

- Dimnjaci su specifični kada se zapale jer razvijaju temperature koje su od 1000 do 1300 stepeni - kaže za Telegraf.rs komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović

  • 4
Ogledalce, dimnjak Foto-ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović rekao je za Telegraf.rs da mi trenutno ulazimo u najopasniji period godine kada je reč o požarima na građevinskim objektima, oni se dešavaju često na dimnjacima, a on nam je objasnio kako pomoću ogledala možemo da proverimo u kakvom je stanju dimnjak da ne bi došlo do nesrećnih okolnosti. 

Na početku nam je rekao da su dimnjaci specifični kada se zapale jer razvijaju temperature koje su od 1000 do 1300 stepeni.

- To su temperature koje termički razlažu vodu na dva osnovna elementa, na vodonik i kiseonik, a znamo da je vodonik eksplozivan kao takav a kiseonik uslov za gorenje - priča nam komandant i napominje da se gašenje dimnjaka u domaćinstvima nikako ne preporučuje vodom:

Prema rečima komandanta Majstorovića, teško je da građani sami prepoznaju u kakvom stanju je dimnjak, odnosno koliko je pun, ali opet postoje mehanizmi kako je to, ipak, moguće učiniti. Pomoću ogledalca.

- Sa ogledalom, na mest gde ulazi čunak, možemo da stavimo ogledalce pod uglom od 45 stepeni i da vidimo prividno neki prikaz kanala do vrha. Ako gore u punom obimu vidimo svetlost dana to je u redu, ali ako imamo naslage, vrlo je verovatno da će taj vidljivi deo biti manji. Kada na taj način prvi put pogledate očišćen kanal, svaki sledećei put znaćete koliko na zidovima dimovodnog kanala ima tih stvari koje će vrlo verovatno da se zapale u jednom trenutku kada ložimo - objašnjava komandant Majstorović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    30. septembar 2022 | 16:01

    Nikakvi trikovi niti ogledala nego redovno jednom godišnje da se dimnjaci čiste i to je to...

  • Ma da

    30. septembar 2022 | 17:29

    Evo za čas ću da rašrafim peć od 700 kila i da je pomerim da provirim u ogledalce..

  • OOUR

    30. septembar 2022 | 18:31

    "Jelooo, moj verni robote, u obliku šlona, diži periŠkop!!!"..... da vidimo sulundar. :)))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA