Otkrivamo koliko nas ledenih dana čeka tokom zime: U jednom delu Srbije moguće padavine iznad proseka

Tokom zime količina padavina biti u domenu proseka, dok su u južnim delovima Srbije moguće padavine iznad prosečnih vrednosti

  • 1
dete zima ilustracija Foto: Unsplash/ Ilustracija

Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje zima sa prosečnom temperaturom vazduha i količinom padavina, kaže za Telegraf.rs direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) prof. dr Jugoslav Nikolić, diplomirani meteorolog.

Uz ogradu da će se tek 30. novembra znati tačna prognoza za zimu, on navodi da se da se tokom predstojeće zime očekuje od 7 do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od 0 stepeni, a na planinama od 30 do 50 ledenih dana.

Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2022/23. godine u Srbiji biti u granicama višegodišnjeg proseka. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 0 do 4 u nižim predelima, a od -4 do -2 stepenau planinskim predelima. Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od 0, biti u intervalu od 40 do 65, a na planinama od 70 do 90 dana. Očekuje se od 7 do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od 0 stepeni, a na planinama od 30 do 50 ledenih dana - kaže prof. dr Nikolić.

Prema njegovim rečima, klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka, dok su u južnim delovima Srbije moguće padavine iznad prosečnih vrednosti.

- Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, a na jugu zemlje i do 180 mm, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje količina padavina od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50 - navodi on i dodaje:

- Ipak, konačni klimatski izgledi za zimu 2022/23. godine biće izdati nakon završene online konferencije članica SEECOF regiona i postizanja konsenzusa o sezonskoj prognozi, 30. novembra. Jer, sezonski klimatski izgledi ne daju detaljne informacije o kratkotrajnim periodima sa ekstremno visokim i niskim vrednostima temperatura i padavina koji mogu dovesti do značajnih socio-ekonomskih posledica.

Video: Otkrivamo kako se pravi vremenska prognoza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA