Ovi divlji lepotani su jedini stanovnici planine Stolovi u Srbiji: Predvodi ih pastuv Moro

Konje su na planinu najpre dovodili meštani Žiče, Kamenice, Magliča i drugih okolnih sela na obroncima Stolova kako bar leti ne bi morali da obezbeđuju hranu za njih

  • 0
Konji, planina Stolovi

Foto: RINA

Gizdave lepotane koje više od jedne decenije predvodi neprikosnoveni vođa i gospodar pastuv Moro vremenom su postali i prava turistička atrakcija koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca, zaljubljenika u prirodu i životinje.

Iako svaki konj ima svog vlasnika, svaki pokušaj njihovog odvođenja i odvajanja od krda i planine predstavlja nemoguću misiju. Lepše im je na planiskim visovima, prostranim četinarskim i brezovim šumama, prostranim livadama prekrivenim bujnom sočnom hranom nego u torovima i toplim štalama. Inače, konje su na planinu najpre dovodili meštani Žiče, Kamenice, Magliča i drugih okolnih sela na obroncima Stolova kako bar leti ne bi morali da obezbeđuju hranu za njih.

- Ja sam davne 1973. godine na ovu planinu izveo jednog pastuva i kobilu. Pred zimu sam ih vraćao u štalu i tako nekoliko godina dok ih jednom prilikom nisam ostavio da tu prezime. Tu su se oni, kao i konji ostalih vlasnika, umnožavali, osamostaljivali, postajali nezavisni od ljudi, poprimajući vremenom osobine poludivljih konja iako nikada nikog nisu povredili - kazao je za RINU Slavko Nikolić, vlasnik najvećeg broja konja na Stolovima.

Planina Stolovi, koja se sa južne strane uzdiže iznad Kraljeva, manastira Žiče, srednjovekovnog grada Magliča i ibarske klisure, osim po stoletnim šumama, prelepim proplancima i belim mirisnim narcisima, poznata je i po još jednoj nesvakidašnjoj atrakciji - krdu poludivljih konja koje skoro pola veka opstaje na ovoj živopisnoj planini.

Život konja u surovim uslovima

Na Stolovima konji odolevaju velikim izazovima. Naročito je teško zimi kad snežni nanosi i smetovi dostignu visinu od nekoliko metara a temperatura se spusti i do 30 stepeni ispod nule. U vreme ždrbljenja, kobile, a naročito mladunci izloženi su svakodnevnim nasrtajima divljih životinja tako da bude godina kad krdo ostane bez ijednog mladunca.

- Prirodna selekcija čini svoje, što je posebno karakteristično za život životinja u skoro ekstremnim uslovima. Opstaju samo potpuno zdravi primerci, fizički sposobni da nađu hranu i ne postanu plen vukova i medveda. I pastuv Moro, neprikosnoveni vođa krda, koji svoju superiornost u snazi dokazuje čitavu deceniju, sav je u ožiljcima od borbi s divljim zverima u kojima je branio ostale konje u krdu, sebe, a najrevnosnije svoje mlade potomke - kaže veterinar Dragan Marković.

Stolovi velika šansa kraljevačkog govedarstva

Zbog obilja zdrave sočne hrane 60-ih i 70-ih godina prošlog veka na Stolovima bilo je i do hiljadu i po ovaca i nekoliko stotina goveda, mahom bikova i junadi. Žički domaćin Slavko Nikolić dobro pamti ta vremena i tvrdi da bi baš sa te planine mogao da krene preporod govedarstva u kraljevačkom kraju ali i širem području. Sa Slavkom se slažu i stručnjaci.

- Veliki proizvođači mesa na našem području: Kotlenik, NID, SAN, koji imaju visoke standarde u proizvodnji i izvozne reference, da ne pominjem niz malih klanica i prerađivača, mogli bi da na Stolovima nađu svoju sirovinsku bazu za budućnost koja ne bi puno koštala. Činjenica je da bi imali meso u vrhu evropskih proizvođača. Naravno, u ceo taj projekat morala bi da se uključi država svojim podsticajima i ulaganjem u infrastrukturu, posebno putnu - ističe kraljevački agronom Dragutin Jevtović.

Do ostvarenja ovakvih planova krdo od pedesetak poludivljih konja samo će voditi veliku i svakodnevnu bitku za opstanak na Stolovima, iako na ovoj planini ima mesta i za ovce i za goveda, baš kao nekada.

BONUS VIDEO:

Video: Dovela ih iz klanice, a sada su joj kao ljubimci: Upoznajte ženu koja živi sa 20 svinja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA