≫ 

U Srbiji više od 120 vrsta ptica na crvenoj listi: "Tamo gde pticama nije dobro, nije ni ljudima"

Primer beloglavog supa pokazuje da se vrsta može spasiti

  • 0
Hummingbird, kolibri, ptica Foto: Tanjug/AP

Nedavno objavljen Izveštaj „Stanje ptica u svetu 2022" pokazuje da je svaka osma vrsta u velikom riziku od nestanka. Kako bi se ukazalo na značaj očuvanja ptica, već tri decenije u 35 zemalja organizuje se Evropski vikend posmatranja ptica početkom oktobra, u vreme kada milioni selica napuštaju Evropu.

Na prostoru Srbije gnezdi se čak dve trećine ptica koje naseljavaju Evropu. Ljubitelji ptica posmatrali su ih na 27 lokacija, u rezervatima i parkovima prirode poput Zasavice, Velikog blata, Carske bare, piše RTS.

U Srbiji su 123 vrste ptica na crvenoj listi kao kritično ugrožene. U Carskoj bari je 259 različitih vrsta ptica u šumama, na livadama i močvarama.

- U Vojvodini i pesticidi utiču na ptice i trovanje. Vrlo dobar primer rešavanja glodara, a da ne bude otrov - jeste postavljanje drvenih stubova u obliku slova T gde će ptice grabljivice, sove vetruške, mišari stajati i razgledati svoj plen, i zatim ga hvatati - objašnjava Jasna Jovanov iz „Rezervata prirode" u Zrenjaninu.

U svetu opada populacija gotovo 50 odsto svih vrsta ptica.

- Ptice su nam izuzetno važni indikatori sredine u kojoj živimo. Ne možemo ptice posmatrati samo kao resurs koji treba iskoristiti. One su potpuno nezamenljiv deo prirode i prirodne ravnoteže koja nam je potrebna. Tamo gde pticama nije dobro, nije dobro ni ljudima - kaže ornitolog Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

A da ptice mogu da se spasu pokazuje primer beloglavog supa, čija je kolonija u kanjonu Uvca, uz malo više truda narasla na 500 jedinki.

Ornitolozi danonoćno prate orlove krstaše kojih je danas 10, a pre šest godina bilo je poznato samo jedno gnezdo orla koji krasi grb Srbije.

Video: Snimci sa mesta nesereće: Tramvaj udario u čoveka u invalidskim kolicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA