Ulica u Vrdniku ponela ime po - babici! Slavni glumac svečano otkrio tablu, njemu je pomogla da dođe na svet

Umrla je 1990. godine i sahranjena na starom vrdničkom seoskom groblju

  • 1
Novka Obradović, spomen ploča, Vrdnik, Aleksandar Berček Foto: Mitrovica info

Banjsko mesto Vrdnik, smešteno u srcu Srema, pre pola decenije dobilo je jedinstvenu spomen-ulicu, u znak sećanja na babicu Novku Obradović. Tako su se Vrdničani odužili babici koje se rado sećaju mnogi Sremci.

Obeležje ženi koja je do 80-ih godina prošlog veka pomagala trudnicama da na svet donesu zdrave bebe, otkrili su poznati glumac Aleksandar Berček i novinar-publicista Željko Marković, skidajući belo platno, kao simbol pelene. Ispred kuće, u kojoj je davnih godina živela Novka, okupili su se mališani iz vrtića, učenici, vaspitači, učitelji, da odaju počast babici koju još pamte, a i rado se sećaju njihove bake, deke, očevi, majke.

- Mudri ljudi su govorili da ime može biti simbol, a nekada i sudbina. Jedna stara poslovica opet kaže, ime je znak. Samo njeno ime govori da je pomagala novim ljudima da dolaze na ovaj svet, dok prezime simbolizuje kako je umela da ih obraduje - otkriva Berček za portal Mitrovica info, ističući da je ponosan što je imao tu čast da uz pomoć ove babice ugleda svetlost dana.

Marković, takođe rođeni Vrdničanin, pojasnio je svojevremeno kako su tvorci došli na takvu ideju.

- Pre desetak godina, u jednoj vrdničkoj kafani, tokom vrelog letnjeg dana, između dve flaše piva, jedne moje i druge Acine, on mi reče da je rođen naopačke. Njegova majka Milka, inače Vrdničanka, imala je ozbiljnih problema tokom trudnoće, ali brzom reakcijom babice Novke sve je proteklo u najboljem redu i ne samo da je rođen Aleksandar Berček, već smo dobili jednog od najvećih srpskih televizijskih i filmskih glumaca - objasnio je.

Novka, koja je pedesetih godina prošlog veka prvo radila kao bolničarka i brinula o povredama rudara, kasnije se usavršava za posao babice-akušera. U Vrdniku je radila sve do zatvaranja rudnika 1968. godine, kada prelazi da radi u rumsko porodilište, sve do 1980. odakle odlazi u penziju. Bila je udata za seoskog berberina Vladimira sa kojim nije imala dece.

Umrla je 1990. godine i sahranjena na starom vrdničkom seoskom groblju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    3. oktobar 2022 | 11:41

    Bravo za ideju i zahvalnost babici Novki, u malim mestima babica je sve i lekar Akuser i babica, sa svojih 10 prsta i priborom za obradu pupka, nema nista vise. Radila sam u malom mestu gde je najbliže opremljeno porodiliste bilo na 60 kilometara, poradjali smo zene babica a kad ona nije tu, onda medicinska sestra. Ja sam kao med. sestra porodila nekoliko zena, a sa babicom uvek kad sam radila, posebno na dezurstva, posto smo imali jednu babicu koja je bila pripravna . Jedan dogadjaj od pre oko 50 god. Jednu trudnicu porodila sam na dezurstvo jer je sa teretnog broda stigla sa započetim porodjajem,beba je bila lepa i zdrava, volela bih da procita ovo jer sam upamtila ceo tok porodjaja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA