Čak 23 žene u Srbiji ove godine su ubili muževi ili sinovi: Istraživanje otkrilo jezivu istinu i tiče se svih

Izostanak prevencije femicida, kao najekstremnijeg oblika nasilja, kako kažu iz udruženja FemPlatz, svakog dana šalje poruku ženama da njihovi životi nisu vredni

  • 4
Nasilje Foto: Nikola Anđić

U Srbiji je ove godine bilo 23 femicida, odnosno 23 žene su ubijene u porodičnom i/ili intimnom, partnertnerskom, kontekstu. Ubice su njihovi bivši ili sadašnji partneri i muževi, sinovi i drugi članovi porodice. Samo u septembru ove godine, u roku od 24 sata, ubijene su dve žene u dva različita grada u Srbiji. Prema dostupnim podacima, svake godine u Srbiji oko 30 žena bude ubijeno, a istraživanja pokazuju jednu jezivu istinu koja se tiče svih nas - da je gotovo svaki  ovaj femicid mogao da bude sprečen.

Iz udruženja građanki FemPlatz ističu da institucije, uprkos apelima ženskih nevladinih organizacija, "i dalje ne pružaju adekvatan odgovor na femicid, zbog čega veliki broj ubistava žena nije sprečen".

One navode da je u mnogim slučajevima izostala blagovremena i efikasna reakcija institucija sistema na prijavu nasilja, kao i da je došlo do umanjivanja opasnosti i nesagledavanja rizika po bezbednost žene.

U Srbiji i dalje nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida. Iako je još 2018. godine najavljeno, telo za praćenje femicida i dalje nije uspostavljeno.

Izostanak delotvorne prevencije femicida kao najekstremnije manifestacije nasilja, kako kažu iz FemPlatza, svakog dana šalje poruku ženama da njihovi životi nisu vredni.

- Uspostavljanje tela za praćenje femicida je važno iz nekoliko razloga. Najpre, to je način da znamo koliko je bilo femicida u Srbiji, s obzirom na to da trenutno broj ubijenih žena pratimo iz medija. Važno je zbog podizanja svesti javnosti da postoji femicid, odnosno, ubistvo žene koje je rodno motivisano, što ga čini posebnim društvenim fenomenom koji zahteva ne samo praćenje, već i analizu i osmišljavanje mera za bolju prevenciju. Takođe, to je preporuka Specijalne izvestiteljke UN za nasilje prema ženama, da se u svakoj državi uspostavi ovakvo telo - kaže za Telegraf.rs Kosana Beker, programska direktorka udruženja FemPlatz.

Ona ističe da u Srbiji može da bude uspostavljeno telo koje najviše odgovara situaciji kod nas i našem pravnom sistemu.

- Postoje različiti modeli u svetu, a s obzirom na to da mi na ovim prostorima još nemamo uspostavljena slična tela, Srbija bi u tom pogledu mogla da postavi standard za region. Suština je da, kada se dogodi ubistvo ili pokušaj ubistva žene, to telo dobije informacije o tome, analizira najpre da li je u pitanju femicid, s obzirom na to da nije svako ubistvo žene ujedno i femicid, a onda sagleda kakvo je bilo postupanje svih državnih organa koji su zaduženi za prevenciju i zaštitu od nasilja - dodaje.

Kako navodi, nakon analize postupanja u slučajevima femicida i pokušaja femicida, to telo bi moglo da ustanovi gde su takozvana "uska grla" u sistemu, šta ne funkcioniše adekvatno ili ne funkcioniše uopšte, te bi davalo preporuke za poboljšanje postupanja, izmene zakona i slično.

- Uprkos poboljšanim zakonima, u smislu prevencija i zaštite od nasilja, vidimo da je nasilje i dalje široko rasprostranjeno, da je broj femicida veliki. Ove godine su već ubijene 23 žene. To sve treba da nam bude signal da nešto ne funkcioniše dobro, da se zakoni ne primenjuju adekvatno, da je nasilje i dalje prihvatljivo, odnosno da u društvu još ne postoji nulta tolerancija na nasilje prema ženama. To moramo zajedno da menjamo, a takođe moramo da uspostavimo sistem odgovornosti za one koji prave propuste kada je u pitanju zaštita žena od nasilja - ističe Beker.

Kako svaki narodni poslanih ima pravo predlaganja zakona, drugih propisa i opštih akata, udruženje je poslalo pismo svim poslanicama i poslanicima Narodne skupštine kako bi pokrenuli pitanje upostavljanja kontrolnog tela kako bi pokrenuli pitanje uspostavljanja kontrolnog tela za praćenje femicida na sednici Narodne skupštine.

Uspostavljanje takvog tela poboljšaće, kako kažu, prevenciju femicida i obezbediti bolju zaštitu žena od nasilja jer će omogućiti detaljnije uvide u slučajeve femicida i pokušaja femicida, procenu efikasnosti reagovanja nadležnih organa i utvrđivanje eventualnih propusta u njihovom radu, kao i usvajanje preporuka za poboljšanje sistama prevencije i zaštite od rodno zasnovanog nasilja.

Video: U ovoj kuću u Zemunu dogodio se stravičan zločin: Muž svirepo ubio suprugu u njihovom domu

Za 10 dana ubijene tri žene

Vest da je Đorđe M. (26) pretukao, pa udarao majku do smrti u glavu u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu ponovo je otvorila je bolnu temu o nasilju nad ženama. Ona je inače 24. ubijena žena od početka ove godine, a treća u roku od samo 10 dana u Srbiji.

U Zemunu je pre desetak dana Seljamet D. (34) uhapšen nakon što je, kako se sumnja, svojoj supruzi S. S. (27) prvo vezao nos i usta, pa je tukao drvenim predmetom kojim joj je smrskao lobanju i iste večeri pokušao da se "izvuče" iz zločina iste večeri.

Naime, sumnja se da je on 18. septembra oko 21.30 pozvao sina gazde kuće u kojoj su živeli, rekavši da mu je supruga pala u nesvest i da odu da provere šta je sa njom. U kući su zatekli ženu na podu sa maramom vezanom preko usta, a okrivljeni i dvoje dece koje ima sa ubijenom ženom nisu bili u kući.

Oni su nakon toga pozvali Hitnu pomoć i policiju, a nešto kasnije i Seljameta i rekli mu da mu je supruga dobro, nakon čega se on ubrzo vratio kući gde je potom uhapšen.

Dva dana kasnije, Robert V. u Subotici je nožem ubio svoju bivšu suprugu Liljanu dva puta, a koban je bio onaj koji joj je zadao u vrat.

Zločin je počinio u njenoj kući, nakon što mu je Ljiljanina majka otvorila vrata. On ju je izbo u kuhinji nakon kraće rasprave. Uzeo je nož koji se tu nalazio i ubo je u leđa, potom u vrat.

U kući je za vreme zločina sve vreme bila Ljiljanina majka koja slabo čuje i vidi. Nakon zločina, Robert se odvezao svojim automobilom "pežo 307" u ulicu u kojoj je ranije stanovao sa Ljiljanom i u vozilu isekao vene.

Policija je nakon njegovog bekstva raspisala poteru i apel koji je glasio:

"Apelujemo na građane Subotice koji na ulici primete crveni "pežo 307 (stariji model) registarskih oznaka SU 129-ZM da o tome što pre obaveste putem broja 192."

Nađen je narednog jutra krvav i bez svesti, ali sa znakovima života nakon čega je hospitalizovan.

Robert je, kako navode meštani, maltretirao Ljiljanu i ranije i bio je alkoholičar zbog čega ga je ona i ostavila. Nikada ga nije prijavila za nasilje. Imaju jednu ćerku koja se odselila iz Srbije. Razveli su se pre nekoliko godina, ali je on stalno proganjao. Bio je zaposlen na benzinaskoj pumpi, a ona je radila u fabrici.

Đorđe M. (26), koji uhapšen je zbog sumnje da je ubio svoju majku u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu.

Prema rečima njegove sestre Đ. M., on se u poslednje vreme dana čudno ponašao, a dan ranije je napravio incident u centru Beograda kada je napao nepoznatu devojku, koja je bila na motociklu. Nakon što je policiji javljeno da se žena dva dana ne javlja na telefon, policija je izašla na lice mesta. Vrata stana su bila zaključana, telefon nedostupan, a zvono na vratima nije radilo.

Video: Vesna Stanojević o zabrinjavajućem porastu nasilja: Da li mi mislimo da je žena naše vlasništvo?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zena majka kraljica

    4. oktobar 2022 | 02:38

    Zene,devojke,bake,bezite od ludaka,idite i u drugi grad ako treba,ali ne dozvolite da vas neko maltretira!Ako vas je neko udario jednom,uradice to opet.Strah i manipulacija su najveći neprijatelji.Ne veruj da si bezvredna,jer svakako vredis svom detetu,svojoj majci ili samoj sebi.Budi hrabra i promeni svoj zivot!

  • SVM

    4. oktobar 2022 | 01:34

    Eto prilike za stavku u popisu stanovništva. Sve će pomoći ako uzmu podatke o ubijenim ženama u porodici. One ubijene a podaci će pomoći da sledeće ne budu. Ali malo sutra

  • malac

    4. oktobar 2022 | 03:06

    Zna li se koliko je zena ubilo muzeve? Setimo se i one sto je raskomadala i skuvala za rucak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA