Skoro pola miliona građana popisano za vikend: Evo šta sledi ako vas ni drugi put ne zateknu kod kuće

U Srbiji je 1. oktobra uspešno počeo 28. popis stanovništva, domaćinstava i stanova, na teren je izašlo oko 15.000 popisivača

  • 15
Popis stanovništva, anketa Foto: Shutterstock

Oni su tokom vikenda popisali više od 430.000 stanovnika u Srbiji, saopstio je Republički zavod za statistiku.

Iz Zavoda ističu da građani sve informacije u vezi sa popisom mogu dobiti besplatnim pozivom na broj info-centra 0800 444 005, svakoga dana od osam do 20 časova, kao i na sajtu popisa.

Podsetimo u popisu stanovništva prikupljaju se sledeći podaci o licima: ime, prezime, pol, starost, mesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao/ u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti. Podaci o domaćinstvima ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom. Podaci o stanovima: adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Formular za popis stanovništva Foto: Republički zavod za statistiku

Ukoliko popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, doći će ponovo u nekom drugom terminu, a ako i tada kod kuće nema nikoga ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i informaciju da građani pozivom na bespatan broj info-centara mogu uz pomoć operatera da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin popisivanja.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, državljani Republike Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u Republici Srbiji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u Republici Srbiji, u obavezi su da učestvuju u Popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore. Svako odbijanje, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu, od 20.000-50.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    3. oktobar 2022 | 15:46

    Ovo ne liči na popis stanovništva već popis imovine radi što većeg oporezivanja.

  • Miodrag

    3. oktobar 2022 | 19:33

    Ako sam dobro shvatio u popisu ne moram da kažem koje sam nacionalnosti ni veroispovesti, ali moram da kažem po kom osnovu živim kod očuha kao sam, pošto mi je dao na korišćenje deo kuće, koliko plaćam porez, da li imam posao, koju školu imam... I čega je onda popis? Stanovnika ili imovine?

  • Miodrag

    3. oktobar 2022 | 16:18

    Nešto mi je ovde trulo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA