≫ 

Menja se mala matura, važno obaveštenje za osmake: Dobili rok da se izjasne koji od 5 predmeta će polagati

Na sledećoj maturi osmaci će polagati samo jedan od ponuđenih pet predmeta na trećem testu

  • 2
učenici, škola, test prijemni ispit TIMSS22 TESTIRANJE

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kao i naredne generacije učenika i polaznika, izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu.

Izjašnjavanje se vrši pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola.

U slučaju da učenici predomisle i žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu, moći će to da učine u školi do 1. februara 2023. godine.

S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta Biologija, Geografije, Istorije, Fizike i Hemije.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dokle...

    4. oktobar 2022 | 11:38

    Ajmo jos malo eksperimentisanja.

  • Margit

    4. oktobar 2022 | 19:00

    Ma ostavite decu na miru, kakva mala matura? Ma, to je osnovno obrazovanje, ne stice se nikakva diploma, samo ih stresirate, cele godine prozivanje, pismeni zadaci, pismena vezba, ma pustite ih vise, polagace prijemni ispit za srednju skoku i kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA