≫ 

Pokošen gorostas u centru Priboja, stanari neutešni: Stoletno stablo oraha bilo im od velike važnosti

Neprijatan prizor ove jeseni zatekao je Pribojce koji žive u centru grada, u Proleterskoj ulici

  • 0
Stablo, Priboj

Foto: RINA

Stogodišnje stablo oraha posečano je u ranim jutarnjim satima, bez ikakve prethodne konsultacije sa stanarima koji žive u obližnjim kućama i zgradama.

- Posečen je pravi gorastas, stablo u punom rodu koje je bilo od ogromne koristi za stanare zgrade. Bilo je od estetskog i funkcionlanog značaja, davalo je hladovinu i kiseonik i jednostavno smisao tom čitavom dvorištu - rekao je za RINU Ljubiša Janović.

On dodaje da u tom trenutku niko nije pozvao ni policiju, ni inspekciju a da ih je on kasnije alarmirao. Utvrđeno je da ne postoji nikakvo rešenje za seču.

- Stabla više nema. Ostala je pustinja. Pitanje je samo u kakvom to okruženju živimo kad se bez pardona seče stablo staro više od 100 godina. Još samo treba da se sve to zabetonira i napravi neki građevinski objekat - zaključio je Janović.

Imajući u vidu da drveće apsorbuje ugljen dioksid iz atmosfere oslobađajući za živa bića dragocen kiseonik i da može da proizvede oko 150 kilograma kiseonika godišnje, jasno je koliko je ova seča pribojskog stabla oraha u punom cvatu delo protiv prirode, ali i protiv čoveka.

Video: Ponos Crne Gore je stariji od Isusa Hrista i to nije đetićko preterivanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA