Ručali pečurke sa pijace, sad su u teškom stanju: Novo saopštenje VMA o pacijentima koji su otrovani gljivama

Osam od devet pacijenata koji su zbog trovanja pečurkama zadržani na VMA je u teškom stanju, rečeno je danas Tanjugu u toj medicinskoj ustanovi

  • 11
VMA Vojnomedicinska akademija Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Osam od devet pacijenata koji su zbog trovanja pečurkama zadržani na VMA je u teškom stanju, rečeno je danas Tanjugu u toj medicinskoj ustanovi. Kako su rekli na VMA, jedna pacijentkinja iz Beograda je u međuvremenu otpuštena kući.

VMA je juče navela da su pacijenti iz Šapca gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca, i konzumirali ih, misleći da je reč o rudnjačama i lisičarkama, kao i da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

Šabačka policija uhapsila je juče M. G. (72) zbog sumnje da je u prethodnih nekoliko dana na pijaci u Šapcu prodavala gljive od kojih je više osoba zadobilo simptome trovanja, saopštio je MUP.

- Upozorenje svima onima koji koriste gljive za jelo, kao i beračima gljiva je da budu maksimalno oprezni, jer odgovornost za zdravlje i ličnu bezbednost je na svakome ko bere i jede samonikle gljive - upozorava Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.

VMA upozorava da se samo hemijskom analizom može tačno utvrditi otrovnost gljiva i da se, bez dobrog poznavanja gljiva i društva osobe koja je odličan poznavalac, ne treba upuštati u njihovo branje.

Tako je navode da je zabluda da ima potpuno identičnih jestivih i otrovnih gljiva, te da se one mogu raspoznavati po određenim karakteristikama.

Upozorenje zdravstvenim radnicima je da obavezno konsultuju Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA na telefon 011/3608-440, jer je specifičnu terapiju neophodno započeti u prvih 48 sati.

Podsetimo, sedmoro Šapčana je zbog trovanja pečurkama upućeno na lečenje u Centar za kontrolu trovanja na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, potvrđeno je za naš portal u šabačkoj bolnici.

Oni su se juče i noćas javili sa simptomima trovanja nejestivim pečurkama koje su kupili na pijaci.

Posle pregleda su hospitalizovani u bolnici i nakon toga upućeni na dalje lečenje u Beograd.

Prema nezvaničnim informacija noćas je sa simptoma trovanja u bolnicu primljena cela porodica iz Šapca, a ranije tokom dana je sa istim simptomima hospitalizovana jedna osoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 0008034

    4. oktobar 2022 | 16:14

    Sve pečurke su jestive. Neke jednom a neke više puta.

  • Zoran Kg

    4. oktobar 2022 | 15:34

    Vidim ,danas na svim pijacama u Srbiji uzrokuju pečurke ...Šta su radili do sada ???

  • Ja

    4. oktobar 2022 | 16:06

    Jedu se samo sampinjoni i bukovace i to kupljeni po marketima.I nema problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA