≫ 

U prihvatilištu na Kosmetu boravi čak 20 medveda i lav: Jednog pronašli na ulici, traže mu partnera

Prihvatilište "Šuma medveda Priština" je istovremeno i turistička atrakcija

  • 0
lav, mramor, medvedi,

Foto: RTV KiM

Prihvatilište "Šuma medveda Priština", otvoreno je 2013. godine zahvaljujući međunarodnoj Fondaciji za zaštitu životinja "Četiri šape" (Four Paws) sa sedištem u Beču, a uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Kosova i Opštine Priština, prenosi Radio KiM.

U saradnji sa KFOR-om, u prihvatilište su iste godine prebačeni medvedi koji su ilegalno držani u kavezima u mini zoo vrtovima pri raznim restoranima širom Kosova.

Prema rečima menadžera prihvatilišta Afrima Mamutija, ovaj azil za medvede prostire se na površini većoj od 16 hektara. Zemlju je na korišćenje tokom 99 godina ustupila opština Priština. Od toga je za medvede iskorišteno deset hektara, tako da svaki medved ima više od pola hektara samo za sebe.

- Površina koju koriste medvedi trenutno je deset hektara. Oni su podeljeni na razne sektore ovde, od dva do tri medveda. Ostalo čine zgrada i centar za posetioce. Imamo još malo zemlje za buduće planove - rekao je on.

Poslednji medved je u ovom prihvatilištu pronašao utočište 2019. godine, a stigao je kao mladunče od samo mesec dana.

- Tada se desio jedan slučaj na Šar-planini. Našli su ga ljudi na ulici, on je bio veoma mali, imao je samo mesec dana. On sada dobro živi kod nas, pokušavamo da mu nađemo još jednog partnera da živi sa njim - dodao je Mamuti.

Medvedi se u rezervatu pretežno (od 80 do 85 odsto) hrane voćem i povrćem, ali kada se pripremaju za zimski san daje im se i određena količina mesa.

- Pripreme za zimski san počinju polovinom novembra. Od decembra idu u zimski san koji traje, u našim uslovima, do kraja marta. Ništa ne jedu i ne piju, samo spavaju. Ponekad izađu kratko i vraćaju se ponovo u svoja skloništa na spavanje - kazao je Mamuti.

Lav u prihvatilištu za medvede

U prihvatilištu "Šuma medveda Priština" od marta ove godine udomljen je i jedan lav.

- Nažalost, lav ne bi trebalo da bude ovde. On je ušao ilegalno na Kosovo, ne znamo odakle, da li iz Albanije ili Severne Makedonije. On je bio konfiskovan od strane sudstva i Ministarstva za zaštitu životne sredine, nisu imali gde da ga smeste i doveli su ga kod nas - kazao je menadžer ovog prihvatilišta.

Prema njegovim navodima, lav ima dobre uslove u ovom prihvatilištu, kao i neophodnu veterinarsku negu i pomoć.

- Ako nađemo neko bolje mesto za njega, mi ćemo ga poslati tamo. Ako ne, on će živeti kod nas. Planiramo da mu napravimo još jedan veći sektor, da ima više mesta gde da živi. Hrani se isključivo mesom - zaključio je Mamuti.

Prihvatilište "Šuma medveda Priština" je istovremeno i turistička atrakcija. Za posetioce je otvoreno od 10 do 19 časova. Cena ulaznice za odrasle iznosi dva, a za decu jedan evro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA