Kafiće zamenili klupicama u parku, kad traže stan - preznojavaju se: Studenti za Telegraf o početku godine

Pre dva dana u Srbiji je počela nova akademska godina

  • 2
studenti faklultet novac Foto-kolaž: Shutterstock

Ko je od studenata imao sreće da dobije dom, mesečno će mu za troškove biti potrebno najmanje 180 evra. I to pod uslovom da se odrekne hobija i izlazaka koji iziskuju novac. 

Ovako se ukratko može opisati svakodnevica studenata kojima je ove nedelje počela nova akademska godina. Studenti širom Srbije vratili su se u amfiteatre, a s obzirom na povećanje školarine kao i rast cena zakupa stanova, postavlja se pitanje - koliko je studentima potrebno novca da prežive?

Kako kaže akademac Peđa iz Medveđe, njegova situacija je malo lakša s obzirom na to da stanuje u domu.

- Ja mesečno prolazim sa oko 180 evra jer sam na budžetu i živim u domu, ali znam da su drugima troškovi mnogo veći - navodi on za Telegraf.rs.

Objašnjava da je muku sa traženjem stana uspeo da zaobiđe, jer je u dom primljen već sredinom septembra.

- Sećam se da su se papiri predavali do kraja juna i početkom jula, ako se ne varam. Lista je izašla već sredinom septembra i ja sam znao da sam dobio dom. Međutim, znam dosta njih koji su imali problema sa smeštajem, ali su se na kraju snašli - objašnjava nam student.

Peđa dodaje da je svestan poskupljenja i da su ona bila neminovna. 

- Troškovi za dom i menzu su skočili za oko 5.000 dinara. Video sam i da su povećali iznost stipendija i kredita. Za dosta studenata je to velika olakšica. Ja sam jedne godine primao kredit, ali papirologija je bila dosta komplikovana - zaključuje on.

Ko ne upadne u dom - štedi kako stigne 

S druge strane, studenti koji žive u privatnom smeštaju mesečno troše mnogo veće sume novca. Kako navodi Aleksa iz Crvenke koji je zbog studija došao u Novi Sad, samo za iznajmljivanje smeštaja mu je mesečno potrebno više od 300 evra. Pored velike svote novca, studenti često imaju problem i sa samim pronalaskom stana, jer kako kažu akademci, stanodavci isti oglas objave na više agencija i tu dolazi do zabune.

- Našao sam stan koji je trebalo da pogledam, ali ga je agencija u međuvremenu izdala nekom drugom, posle toga mi je bilo jako teško da pronađem nešto normalno jer su cene skočile za 100 evra u proseku. Mislim da ni vlasnici stanova nisu korektni jer postavljaju oglas na više mesta i onda izbije haos. Ne zna se ko će prvi pogledati, a njima je bitno samo da što pre uzmu novac - objašnjava Aleksa.

Dodaje da je pre pronalska smeštaja potrebno pratiti sajtove za oglašavanje svako jutro i biti što brži u kontaktiranju stanodavca. Kada su u pitanju studentski troškovi Aleksa kaže da mu je potrebno mnogo novca za njegove standarde.

- Samo za stan mi treba 300 evra mesečno. Tu još dodajte troškove za fakultet, namirnice, izlaske i ostale životne potrebštine - zaključuje on za Telegraf.rs.

On navodi da ni na njegovom fakultetu školarina nije povećana, ali akademci se slažu u jednom - bez obzira na tu promenu, studentski život košta više nego prethodnih godina i cene rapidno rastu, samim tim manje finansijskih sredstava im ostaje za društveni život.

Kako kaže Aleksa, za izlaske mu ostaje manje novca, te mora da se prilagodi trenutnoj situaciji.

- Uglavnom biramo da se družimo u kućnoj varijanti, kupimo grickalice i pića i ostajemo u stanu. Ako bih još i za izslaske vikendom izdvajao neku količinu para, stvarno mi ne bi ostalo ništa - priča nam student sociologije.

Dodaje da je trenutna situacija u Evropi uticala i na cene pića u klubovima, te za samo jedan izlazak treba da se izdvoji oko 10.000 dinara, što je za akademce skoro nemoguće.

- Kada je leto onda možemo da se družimo i napolju. U Novom Sadu ima park ispred domova u kom se okuplja većina naših vršnjaka, pa i ne moramo da potrošimo mnogo novca. Međutim zimi je situacija malo drugačija i moramo da ostanemo u stanu - zaključuje naš sagovornik.

Povećanje sa 8 na 13 hiljada dinara 

Podsetimo, ministar prosvete Branko Ružić u petak je potpisao odluku o povećanju studentskog kredita sa dosadašnjih 8.000 na 13.000 dinara.

Kada je reč o visinama školarina, ministar Ružić ukazao je na drugu promenu, koja je za razliku od prve navedene, udar na studentski džep. On kaže da dolazi do blagih povećanja u rasponu od 5.000 do 10.000 dinara.

I to isključivo na onim fakultetima na kojima dosta dugo nije bilo povećanja tih školarina.

Pored povećanja studentskih kredita i stipendija, kao i poskupljenja školarina, studente je dočekala još jedna novost - vraćanje u amfiteatre. S obzirom na epidemiološku situaciju kojom je Srbija bila zahvaćena poslednje dve godine, studenti su bili prinuđeni da nastavi i vežbama prisustvuju virtuelno.

Međutim, ove godine, fakulteti širom Srbije otvorili su vrata svojim sudentima, te će se nastava odvijati nesmetano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЈАја

    5. oktobar 2022 | 16:33

    Све је као што кажу студенти , осим једне ситнице ! Тај новац је потребан родитељима да плате трошкове ! Из њихових изјава испада да се студенти сами финансирају . Можда ретки изузеци , али већину плаћају родитељи .

  • Paradoks

    5. oktobar 2022 | 16:29

    Minimalac oko 33000 dinara kvadrat stambenog prostora van Beograda u nazovi gradovima (Palankama) otišao na 1800 e M2.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA