Žive na najhladnijoj tački Srbije, a nemaju prevoz do škole: Više od 60 đaka na Pešteru ne ide na časove

U ovom mestu 90% učenika koristi prevoz jer su im domovi od škole udaljeni po nekoliko kilometara

  • 3
Škola, školsko dvorište, deca

Foto: Tanjug/Hina/Admir Buljubašić

Preko šezdeset učenika osnovne škole ”Rifat Burdžović Tršo” na Pešteri ne ide redovno u školu zbog neobezbeđenog prevoza , koji im je zakonom zagarantovan. Problem je nastao ove školske godine kada se na dva tendera niko od prevoznika nije prijavio za taj posao , jer , kako kažu, cene koje nudi lokalna samoprva Sjenice su niske, prenosi portal A1 Novi Pazar.

Karajukiće Bunari najhladnija tačka u Srbiji, posebno tokom zimskog perioda, ima gorući problem, prevoz učenika do škole . U ovom mestu 90% učenika koristi prevoz jer su im domovi od škole udaljeni po nekoliko kilometara. Prevoz je potreban đacima iz Ugla, Dolića, Tuzinja, Krnje jele, Rastenovića i Buđeva, ali ovde godine prevoza nema , jer niko od prevoznika nije zainteresovan za taj posao. Svako se snalazi kako ume.

Dragan Balšić kaže za A1 da još uvek ne može da veruje da svi okreću glavu ovom problemu.

- Svaki dan ovako. Dovodim je u školu, kasnije je uzmem. Ostavim sve kod kuće, decu moram da uzmem. Saobraćaja ovde ima, može neko da ih pregazi. Mučimo muku, a prevoza nema - kaže Dragan jedan od roditelja ovog sela.

Roza Popadić, majka jedne od učenica iz sela Bare kaže da se osećaju kao građani drugog reda.

- Gde ima to? I manja sela imaju prevoz. Jesu li naša deca višak? Šta treba da uradimo? Da zakačimo prikolicu, da trpamo decu kao stoku? - kaže Roza Popadić, majka jedne od učenica iz sela Bare.

Selimir Balšić smatra da nadležni nisu svesni problema, da deci preti opasnost i od saobraćaja.

-  Na visini zadatka nisu direktor škole, predsednik opštine, ali ni država. Naročito je problem u državi, koja mora da ima neke ingirencije. Vlast ne postoji samo da bi bila vlast, već da sa njom podelimo dobro i zlo. Mi bismo i platili deo, samo da imaju prevoznika” - rekao je roditelj Selimir Balšić

Sličnog mišljenja je i Asmir Turković, otac jedne devojčice.

- Deset kilometara je daleko selo. Ovde ima i pasa, ona je mala i ne može sama. Niko ne mari za prevoz, dokle više, ne znam - kaže Asmir.

Jedan od roditelja i član Školskog odbora Muamer Dacić smatra da svi zaboravljaju da se radi o deci.

- Najviše ispaštaju deca. Imaju pravo da se školuju kao i njihovi vršnjaci koji žive po gradovima Srbije - kaže  Muamer Dacić.

Direktor škole Muzafer Bibić tvrdi da ova obrazovna ustanova nije u obavezi da obezbedi prevoz učenika, ali jeste da raspiše javnu nabavku, na osnovu odluke Opstinskog veća.

- Osećam odgovornost, ali škola ne može da reši ovaj problem. To može samo lokalna samouprava. Već četiri učenika se ispisalo zbog prevoza, a prosečno 20 do 50 odsto učenika svakodnevno gubi nastavu, a kada su loši vremenski uslovi i 90 odsto njih ne dolazi - rekao je Bibić.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić kaže da od osam škola sa teritorije te opštine samo škola u Karajukiće Bunarima nije uspela da nađe prevoznike.

- Smatram da je to klasična ucena prevoznika. Veće je u aprilu povećalo cenu prevoznicima za 30 odsto, a nedavno za još 10 odsto, tako da je cena potpuno rentabilna  - rekao je Mujagić.

Prevoznici neće da voze jer kažu da su sela razuđena i da svake godine ima sve manje dece. Oni traže od lokalne samouprave da se cene povećaju za 30 odsto.

Kroz surovu Pešter deca svakodnevno pređu preko 10 kilometara kako bi stigla do škole, tokom zime do škole im je potrebno i par sati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    5. oktobar 2022 | 14:16

    Prevoz za tu decu bi morao biti pesolatan drzavo moja draga!!!

  • Zoki

    5. oktobar 2022 | 20:50

    Tuga da se deca toliko muce, a stariji ne umeju da pronadu resenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA