Pitali smo vas šta najteže pada starijima od 65: Neki kažu da se osećaju kažnjeno, da li odgovori iznenađuju?

Prvog oktobra obeležen Dan starih, veruje se da u Srbiji broje petinu ukupne populacije

  • 2
Penzioneri, anketa Foto: Mateja Beljan, Telegraf.rs

Prvog oktobra obeležen je Međunarodni dan starih. Tim povodom pitali smo vas šta je to što starijima od 65 godina najteže pada. U odgovoru na pet pitanja skoro 60 odsto onih koji su glasali opredelio se za jedan odgovor. Skoro 160 čitalaca, od oko 270 učesnika u anketi, kazalo je - niske penzije.

Na drugom mestu je nedostupnost zdravstvenih usluga i lekova, sa nešto ispod 20 odsto glasova.

Odmah iza, prema našoj anketi, nalazi se usamljenost.

Tek poneki žale se na dug radni vek i nedostupnost zabavnih sadržaja. Reklo bi se, prema rezultatima, da se njihove brige odnose na namirivanje osnovnog.

komentar Telegraf.rs

U komentarima na tekst neki od vas rekli su nam da se osećaju kažnjeno što im se godine života i rada nisu poklopile, te da pripadaju onoj generaciji radnika koja je birala između umanjenja penzije ili produženja rada.

Bez podataka iz popisa, čiji se preliminarni rezultati očekuju krajem novembra, veruje se da je broj starijih od 65 odavno premašio broj mlađih od 15.

Prema podacima iz Evrope, svaki peti građanin je osoba sa 65 + godina, a veruje se da i naša zemlja deli sudbinu kontinenta, sa oko 1,4 miliona građana trećeg doba.

Stručnjaci, sa druge strane ističu, da je za određivanje starosne granice najbitnije kako se ko oseća.

Penzioneri, anketa Foto: Telegraf.rs

Ocenjuju i da podaci o povećanju broja starog dela stanovništva u odnosu na mlađe od 15 godina imaju veze sa produženjem životnog veka, koje je značajno civilizacijsko dostignuće, te sa pomeranjem granice za rađanje i stvaranje porodice.

Ističu i neophodnost toga da se prilagođavanjem životnih uslova omogući dostojanstveno starenje, te da se u najlošijem položaju nalaze poljoprivredni penzioneri sa po 13.000 dinara mesečno.

Video: Na Radinu kuću palo drvo, plaši se da prenoći u njoj: Veliko srce komšija daje nadu u bolje sutra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    7. oktobar 2022 | 11:50

    Penzioneri imaju niske PENZIJE i treba im omogućiti uz karticu da uvek imaju popust za kupovinu i putovanja ! A ne samo u Van Sezoni !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA