Devojčici iz Svilajnca petarda raznela šaku, čekaju je brojne operacije: Ostala bez 3 prsta

- Zadobila je i ozbiljne povrede na oku - rekao je deda devojčice i napomenuo da je njegova unuka palila vatromet u dvorištu

  • 0
Dete, petarda, petarde Foto: Shutterstock

Devojčicu iz sela Mačevac kod Svilajnca čeka još nekoliko operacija ruke pošto joj je petarda raznela šaku decembra prošle godine, piše Infocentrala.

- Ostala je bez tri prsta, oporavak i dalje traje, a čekaju je nove operacije. Zadobila je i ozbiljne povrede na oku. Unuka je palila vatromet u dvorištu - rekao je deda devojčice.

Posle reakcije službe Hitne pomoći u Jagodini devojčica je upućena na dalje medicinsko zbrinjavanje u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj.

Ovaj slučaj nije mnogo uticao na javnost kako bi se smanjila upotreba pirotehničkih sredstava jer se ista gotovo svake večeri ispaljuju.

- Svi se tog dana kada čuju vest zabrinu, ali bacanje petardi i paljenje vatrometa traju tokom cele godine, imam utisak ove godine i više nego ranijih. Više se taj užas ne koristi samo oko praznika već i leti, ma svakog dana. Nije mi jasno da ne postoji inspekcija niti da policija ne može to da spreči - komentariše građanka Jagodine i dodaje da je tokom leta svakodnevno u gradu ispaljivan vatromet, nevezano da li su povodi bili rođendani ili neka druga slavlja.

Zabranjena prodaja mlađima od 18

Petarde i baklje se po zakonu tretiraju kao cigarete i alkohol — strogo je zabranjena njihova prodaja mlađima od 18 godina, i prodavci pri kupovini mogu da zatraže da im pokažete ličnu kartu kako bi se uverili u godine.

Jače eksplozive, kao što je vatromet, mogu da poseduju i upotrebljavaju samo profesionalni pirotehničari. Pored toga, za svako puštanje vatrometa je potrebno posebno odobrenje policije. Zahtev za dozvolu se podnosi Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Potrebno je da im objasniš gde, kada i kakav vatromet planiraš da puštaš, pa će oni proceniti da li je to bezbedno, navodi se na sajtu gradjanske.org.

Upotrebom pirotehnike na javnom mestu, a pogotovo tamo gde je okupljen veliki broj ljudi, činiš prekršaj ili krivično delo. Narušavanje javnog reda i mira paljenjem pirotehničkih proizvoda predstavlja prekršaj, za koji je predviđena novčana kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu.

Bacanje pirotehničkih sredstava među učesnike javnog skupa je još strože sankcionisano, i predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do pet godina. Ako je ovo delo izvršeno od strane grupe, predviđena je kazna od dve do osam godina, i kolovođi takve grupe preti kazna zatvora od tri do dvanaest godina.

Takođe, za organizatora javnog skupa koji ne preduzme mere obezbeđenja kako bi se onemogućio ili sprečio nered, a tim neredom je ugrožen veliki broj ljudi ili imovina veće vrednosti, predviđena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine i novčana kazna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA