Najmlađe dete na dijalizi je beba: 30 dece u Srbiji čeka bubreg, 2.000 pacijenata na listi za transplantaciju

Od juna presađeno 14 bubrega sa živih donora u četiri zdravstvena centra u zemlji

  • 0
Dete, bolnica Foto: Shutterstock

Tridesetoro dece iz Srbije pacijenti su na dijalizi, kaže predsednica Udruženja "Donorstvo je herojstvo" Ivana Jović. Dodaje da je najmlađe dete na dijalizi na Univerzitetskoj dečkoj klinici u Tiršovoj beba, rođena 2021. godine.

Na konferenciji danas održanoj u Beogradu troje predstavnika pacijenata i predstavnik Ministarstva zdravlja uoči Međunarodnog dana donora, koji se obeležava 12. oktobra, govorili su o potrebama pacijenata, ne samo na dijalizi, tj. onih koji čekaju bubreg, već i o potrebama pacijenata sa obolelom jetrom, srcem, rožnjačom, a kako je najavljeno, u skoroj budućnosti - i pacijenata sa teškim bolestima pluća.

Prema proceni, u zemlji je oko 2.000 pacijenata koji čekaju transplantaciju. Kako dr Vojislav Radosavljević iz Uprave za biomedicinu navodi, liste nisu precizne, jer se stalno menjaju. Dva su razloga za to - neki pacijenti se stavljaju na listu kao novi, neki sa liste, nažalost, umiru.

Prema njegovim rečima, u zemlji je oko 1.000 pacijenata koji čekaju transplantaciju rožnjače, ima 700-800 onih koji čekaju transplantaciju bubrega, oko 60 onih koji čekaju jetru i oko 40 onih koji čekaju pluća.

- Postoji lista čekanja i za pluća koja se tek formira, i njih je oko 60 - kaže Radosavljević dodajući da se radi na edukaciji tima za transplantaciju, te da je sa tehnološko-medicinskog aspekta ova transplantacija komplikovanija u odnosu na one koje se već rade u zemlji: bubrega, jetre, srca i rožnjače: - Radimo na tome da ostvarimo prvu transplantaciju pluća u narednoj godini.

Transplantacija dr Vojislav Radosavljević / Foto: Telegraf.rs

Novina za pacijente sa liste čekanja jeste da je transplantacija bubrega sa živog donora "vraćena" u Srbiju, te da je u periodu od juna obavljeno 14 takvih transplantacija kod nas.

- Na VMA je obavljeno šest transplantacija bubrega sa živog donora, u Kliničkom centru Vojvodina 5, U KC Niš dve i u KCS jedna - ističe Radosavljević.

Pored ovih dobrih vesti, u proteklom periodu beležimo i jednu poražavajuću statistiku. Bilo je 14 potencijalnih donora i nijedne saglasnosti porodice za doniranje njihovih organa.

- I u svetu je 50 odsto odbijanja, ali nije 100 odsto - kaže doktor u nadi da će se apelima podići svest o spasavanju života doniranjem organa moždano preminulih pacijenata.

Video: Sonja u suzama čeka novu jetru: Noću je najteže, ne zna da li će se probuditi. Sin joj dao obećanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA