≫ 

Markovići za godinu dana dobili četvoro dece, odlučili da ostanu u rodnoj Šumadiji: "Mirniji je život na selu"

Oboje su zaposleni. Marko je konobar, a Bojana medicinska sestra, na bolovanju. Razlog su Hana, Ksenija, Luka i Filip

  • 1
Markovići za godinu dana dobili četvoro dece Prinstkrin: RTS

Godinama unazad, mladi u Srbiji, u potrazi za boljim životom u velikim gradovima, napuštaju manje sredine, pogotovo sela. Samo u prošloj godini oko 135.000 osoba, prosečne starosti 35 godina, promenilo je prebivalište.

Međutim, ima i suprotnih primera, kao što je porodica Marković, koja je svoj život sa četvoro dece, rođenih za samo godinu dana, vezala za selo u okolini Aranđelovca.

Domaćinstva jedno preko puta drugog, ali dva različita sela Ranilović i Misača. Deli ih samo put. Iako se znaju od detinjstva, Marko i Bojana su taj put prešli i zavoleli se tek pre tri godine, kada se on vratio iz Beograda, gde se školovao i radio, prenosi RTS.

- Mirniji je život na selu. Priroda, čist vazduh. Jednostavno jedna zdrava sredina za jednu porodicu - kaže Marko Marković.

Oboje su zaposleni. Marko je konobar, a Bojana medicinska sestra, na bolovanju. Razlog su Hana, Ksenija, Luka i Filip. Devojčice su rođene prošlog septembra, a dečaci su došli na svet pre samo dvadesetak dana.

- Svako traži pažnju od dece posebno i onda dok se svakom po malo posvetimo, bude malo i naporno, ali lepo - navela je Bojana Marković.

U čuvanju dece pomažu joj i majka i svekrva.

- Super se snalazim. Organizacija samo i ništa više. Njih dvoje, zet i ćerka su sa mlađom decom, a ja sam sa ovim starijima - rekla je Snežana Adamović, Bojanina majka.

Markova majka, Dragica Marković, istakla je kako je najbogatija žena u Srbiji, pošto je u 63. godini dočekala četvoro unučadi.

Iako su deca trenutno glavna preokupacija, poslovi na selu ne trpe.

- Koliko možemo. Borimo se. Kad treba da se ore, kad treba oko poljoprivrede da se bere, da se žanje - rekao je Dragan Marković, Markov otac.

Na dva imanja imaju stado od šezdesetak ovaca i 50 ari voćnjaka.

- Imamo voćnjak viljamovke. Planiramo neko proširenje tih voćnih zasada - istakao je Marko.

I to je jedan od pokazatelja da Markovići ne razmišljaju da napuste selo. Da li je takav slučaj i sa ostalim ljudima koji žive u ruralnim sedinama pokazaće rezultati oktobarskog popisa stanovništva.

Video: Prelepa Srpkinja balira seno i time se ponosi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 581

    7. oktobar 2022 | 09:04

    Lepa je naša Srbija, ima dosta omladine u selima, i nisu svi u gradu ali moji jesu u Bg iako smo niz ibarsku magistralu na nekih 50 km i imaju tri zasebne stambene jedinice po 90 m kv sve na pet minuta Lidl, Dis, Pepko, Roda... dvoja kola itd a plaćaju stanarinu i ostale komunalije a sa tim novcem na godišnjem nivou mogu da obiđu planetu zemlju alllli, zato svaka čast ovim mladima što ostaju na svom ognjištu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA