≫ 

Sutra su Miholjske zadušnice: Ako ne idete na groblje već samo u crkvu 4 stvari treba da ponesete

Običaj je da se ide u crkvu i do grobova pokojnika

  • 0
Zadušnice žena groblje sveća Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, sutra 8. oktobra obeležavaju Miholjske zadušnice, a to je dan kada vernici obilaze grobove, pale sveće i u hramovima daju pomen svojim bližnjima koji su ih napustili.

Na zadušnice, vernici upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oproštaj grehova.

Zadušnice su uvek u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Osim Miholjskih ili jesenjih, u crkvenom kalendaru postoje još i Duhovske ili letnje, prolećne – u nedelji pre početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske.

U crkvi se na zadušnice spominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova:

- Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih!

Svi oni koji žele da prisustvuju molitvi u crkvi, odnosno liturgiji, potrebno je da ponesu: kuvano žito, crno vino, sveću za žito, kao i po jednu svećicu za svakog upokojenog ili jedna veća za sve, ali i spisak imena vaših upokojenih rođaka i prijatelja.

Na Zadušnice se u crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika.

Ako ste tog dana zauzeti, živite daleko od groblja i ne možete izaći na groblje, možete uvek da odete u crkvu, gde se odsluži pomen.

Video: Zadušnice na Kosovu i Metohiji, građani komentarišu: Kao i uvek polomljeni i srušeni spomenici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA