≫ 

Lekari iz Kuršumlije i sestra iz Prokuplja izdavali lažne negativne kovid testove i potvrde o vakcinaciji

Posebno odeljenje niškog tužilaštva je početkom godine pokrenulo istragu protiv osuđenih, zbog sumnje da su u kuršumlijskom Domu zdravlja izdavali lažne kovid sertifikate, negativne kovid testove ljudima koji nisu testirani i lažne potvrde o vakcinaciji osobama koja nisu vakcinisane.

  • 1
Lekar, hapsenje, kovid propusnica Foto: CHROMORANGE/Alamy/Profimedia, Shutterstock

Istraga Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije niškog Višeg tužilaštva pokrenuta marta ove godine završena je sporazumnim priznanjem krivice i uslovnom osuđujućom presudom od 6 meseci zatvora, sa rokom provere dve godine za 2 doktora Doma zdravlja u Kuršumliji, jednu medicinsku sestru prokupačke Opšte bolnice i sporazumom o oportunitetu za radnika jedne privatne zdravstvene klinike.

Do kraja meseca očekuje se epilog i petog osumnjičenog, doktora prokupačke Bolnice i jednog od pomoćnika direktora te ustanove, saznaju Južne vesti  u Višem javnom tužilaštvu i Višem sudu u Nišu.

U niškom Višem sudu naglašavaju da su u pitanju pravosnažna rešenja sa sporazumom o priznanju krivice za različita krivična dela koja su počinili.

S. M. je oglašena krivom za krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359 stav 1 KZ u podstrekavanju u vezi člana 33, B. V. je osuđen za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja 359, stav 1 KZ u vezi člana 61 i N. Đ. je osuđena za krivično delo falsifikovanje službene isprave člana 357 stav 1 KZ. Svi su osuđeni na 6 meseci zatvora, uslovno na 2 godine i radi se o pravosnažnim presudama na osnovu zaključenja sporazuma o priznanju krivice - kažu u Višem sudu u Nišu.

Merom oportuniteta zaključenim sa Višim tužilaštvom obuhvaćen je i K. I. zaposlen u jednoj privatnoj klinici i deo je te mreže, a bio je osumnjičen za falsifikovanje.

Osumnjičeni  pomoćnik direktora prokupačke Bolnice S. P. koji se tereti za trgovinu uticajem, još uvek čeka epilog i još se ne zna hoće li biti redovnog utuženja ili će se slučaj zaključiti sporazumom.

Osuđeni B. V. i S. M. su lekari kuršumlijskog Doma zdravlja, a N. Đ. je medicinska sestra prokupačke Opšte bolnice.

Uranija Petrović direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji kaže da joj nije poznato da su dva doktora zaposlena u toj ustanovi pravosnažno osuđena i dodaje da prvi put čuje za to, a da osuđujuće presude nemaju veze sa Domom zdravlja uz konstataciju da “ako su nešto radili, oni su to privatno radili”.

Kako javljaju Južne vesti, Posebno odeljenje niškog tužilaštva je početkom godine pokrenulo istragu protiv sada već osuđenih, zbog sumnje da su u kuršumlijskom Domu zdravlja izdavali lažne kovid sertifikate, negativne kovid testove ljudima koji nisu testirani i lažne potvrde o vakcinaciji osobama koja nisu vakcinisane.

Video: Vakcinacija đaka 7. razreda OŠ: U velikom procentu štiti od razvoja karcinoma grlića materice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA