≫ 

Sve o sistematskom pregledu đaka: Uvedena još jedna vakcina, "štiti 99 odsto od raka grlića materice"

sistematski pregled obuhvata fizikalni pregled, mere se težina i visina, status uhranjenosti, procenjuje se vakcinalni status i zdravstveno stanje

  • 0

Sistematski pregledi đaka su počeli, a prvi na redu u beogradskim opštinama su sedmaci, priča dr Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula.

- Mi smo se od ove godine organizovali i počeli sa sistematskim pregledima koji tradicionalno kreću od oktobra meseca i rade se u kontinuitetu tokom cele školske godine. Obaveštene su škole ne teritoriji stare Palilule. Prvo sistematski prolaze đaci sedmih razreda - navodi dr Jovanović.

Kako kaže, sistematski pregled obuhvata fizikalni pregled, mere se težina i visina, status uhranjenosti, procenjuje se vakcinalni status i zdravstveno stanje. Ako se uoči neki problem, dete se upućuje na dalju dijagnostiku ili kod subspecijaliste - kaže ona.

Što se tiče kalendara obavezne imunizacije, deca sa 14 godina su obavezna da prime vakcinu protiv difterije i tetanusa. Mogu da je prime i ona koja su sada osmi razred a koja nisu obavila to prošle goidne.

- Od juna smo počeli i sa vakcinom protiv humanog papiloma virusa koja je preporučena prema uputustvu Batuta, da se daje parelelno sa vakcinom protiv difterije i tetanusa do navršene 15. godine. Roditelji potpisuju pisanu saglasnost - objašnjava dr Jovanović.

Ona ističe da vakcina u 99 odsto slučajeva štiti od razvoja karcinoma grlića materice kod devojčica, ali i od karcinoma vulve i vagine.

- Vakcina štiti i dečake od karcinoma usne duplje, anusa, penisa i creva. U poslednjih 15 godina, koliko je primaju u visoko razvijenim zemljama, došlo je do velikog procenta iskorenjivanja karcinoma grlića materice kod devojčica - poručuje doktorka.

Video: Stručnjaci: U Srbiji se malo zna o HPV, vakcina je rešenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA