≫ 

Srpski đaci dele snimke nastavnika, pa ostavljaju vulgarne komentare: Imamo ogromni problem u školama

Predsednik foruma srednjih stručnih škola kaže da protest prosvetnih radnika treba da bude dostojanstvena šetnja kojom će se skrenuti pažnja na probleme

  • 12
Nastavnica prosvetni radnik tužna nasilje žrtva škola učionica Foto-ilustracija: Andrey Zhuravlev / Alamy / Alamy / Profimedia

Prosvetni radnici su najavili izlazak na ulice 1. decembra kako bi dali podršku kolegama i koleginicama koji trpe fizičko i/ili psihičko nasilje.

Nakon što je javnost uznemirio snimak iz trsteničke Tehničke škole na kojem se vidi kako učenici izmiču stolicu profesorki, koja pada na pod, na Tiktoku se pojavio još jedan sramni snimak omalovažavanja prosvetnih radnika.

Jedan đak je snimao profesorku tokom časa u Beogradu, pa snimak postavio na društvene mreže, označavajući je kao nekakav seksualni objekat.

- Dobra! Je l' je bariš, buraz? - napisao je potom jedan učenik ispod snimka i dobio odgovor: "Ne buraz, tvoja je."

Pojedini su se raspitivali koliko profesorka ima godina, kako se zove, odakle je, ostavljajući i vulgarne komentare.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, za Kurir kaže da su ovakvo nepoštovanje i nedisciplina prisutni od 90-ih godina prošlog veka, ali da postaje sve gnusnije.

- Deca su i ranije komentarisala da li je neka nastavnica lepa i slično, ali ovako daleko se sve češće ide. Takvo ponašanje je nedopustivo. Ne dešavaju se takve stvari od juče. Ovakva socijalna zapuštenost učenika možda se dodatno razvila tokom vanrednog stanja zbog koronavirusa, kada deca nisu imala kazne, sve je bilo onlajn, pa se sada ponašaju tako. Najčešće takve stvari čine deca koja određeni model ponašanja imaju kod kuće, pa isti prepisuju u školi - kaže Antić.

On dodaje da je liberalan stav i nekažnjavanje ono što je dovelo do ovoga. Rešenje vidi u protokolu o zaštiti nastavnika.

- Dobro definisan protokol, sa konkretnim kaznama za konkretna dela, mogao bi da iskoreni ovakve probleme. Inače, zbog lošeg položaja prosvetnih radnika, ovakvih i sličnih napada i ponižavanja sindikati su najavili izlazak prosvetara na ulice širom Srbije za 1. decembar - ističe.

Antić kaže da to treba da bude dostojanstvena šetnja kojom će se skrenuti pažnja na probleme.

- Što više nastavnika mora da se iskaže ako ima problem. Veliki broj nastavnika je plašljiv. Stide se da prijave slične stvari uglavnom da ne bi došli na stub srama kod dece, kolega i roditelja - zaključuje Antić.

Video: Građani Trstenika šokirani zbog nasilja nad profesorkom u Tehničkoj školi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZoxiNS

    21. novembar 2022 | 11:11

    Vratiti nastavnicima autoritet. Roditelji prezauzeti prezivljavanjem pustaju sistemu da ih vaspita. Evo sta dobijemo kada nakaradni sistem preuzme vaspitanje dece.

  • Mi

    21. novembar 2022 | 10:58

    Roditeljsko vaspitanje

  • Sale

    21. novembar 2022 | 11:17

    Sta reci osim, post 5-o oktobarska omladina i klinci vaspitani tudjim nakaradnim vrednostima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA