≫ 

Novinarki iz Topole zbog jedne slike ugroženi život i karijera: Soba joj je redakcija, sama donosi prave priče

Marija je nedavno dobila tužbu za povredu autoskih prava, što preti da stane na put njenom dugogodišnjem putu u novinarskoj profesiji

  • 7
TopPress, Marija Lazarević Foto: Privatna arhiva

Osnivač, urednica i novinarka lokalnog portala TopPres iz Topole Marija Lazarević već šest  godina predstavlja glas građana ove opštine i okolnih sela. Potpuno sama, u svojoj sobi, samo sa jednim laptopom i mobilnim telefonom, Marija brani novinarsku profesiju, gotovo svakodnevno donoseći važne ljudske priče.

Nedavno, Marija je dobila tužbu za povredu autoskih prava. Tužio ju je vlasnik čačanskog portala, zbog preuzete fotografije. Od tada je krenula Marijina agonija.

"Sve je krenulo od te jedne fotografije koju je on napravio, a koju sam preuzela sa jednog prijateljskog portala, gde nije stajalo da je on autor. Sarađujem sa tim portalom, uzimaju od mene fotografije, ja od njih i nikad nije bilo porblema. Inače, ministar Ivica Dačić je bio u Čačku i ta sporna fotografija je zabeležena tada, koristila sam je možda dva puta. Nisam znala da je on njen autor. Prvo mi je stigla opomena, da će od mene tražiti 300.000 dinara zbog preuzimanje njegove fotografije, što sam mu povredila autorska prava i što trpi duševnu bol. Posle je stigla i tužba. Vansudski smo se poravnali na 180.000 dinara, što uključuje i sve ostale troškove, advokate, sudske takse, i tu njegovu druševnu bol", priča Marija za naš portal.

A Marijin put samostalne novinarke koja se bori za svoju profesiju, ali i sam život, nije nimalo jednostavan.

"Ovo me najpre poremetilo na nekom višem nivou. Ne trpim nepravdu i jako me je zabolelo. Radim ovaj posao šest godina, vrlo dobro znam da ne mogu uzeti nečiji tekst ili sliku, a da ne potpišem autora. Najviše me boli to što smatram da nisam kriva. Čoveka ne poznajem, nisam ulazila na njegov sajt, ništa njegovo nikad uzimala nisam, a zbog te jedne fotografije dobila sam ogromnu sumu da platim, a ne znam kako ću da je platim. Jedino kako se finansiram, to je preko projekta Opštine Topola. Na državnom konkursu nisam prošla. Prvu ratu sam platila upravo od projekta, i od sledeće godine ostajem na nuli. Svakog meseca plaćam doprinose za firmu, plaćam knjigovođu, tu su i troškovi koje moram da platim i za snimanje i za monitiranje i za gorivi, i za život uopšte".

Inače, Marija živi sa bakom, ali i majkom koja je narušenog zdravstvenog stanja, te se ona stara o celoj porodici.

"Moram da brinem o njima, moram da brinem o sebi, a sad plaćam nečiji ćef iako nisam kriva".

Marija je dobila veliku podršku kolega, što joj daje nadu da će iz ove priče izaći jača i kao pobednica.

"Kolege su mi pružile neizmernu podršku i hvala im na tome. Javljali su mi se iz Kragujevca, Prijepolja, Nove Varoši, Čaka, Ljiga... Puno mi znače reči podrške, jer razumeju da nisam kriva. Prepoznali su moj rad. To mi je vetar u leđa".

Iako agronom po struci, ljubiteljka sela, Marija novinarstvo podjednako voli. Njena redakcija je njena soba, ali i svako slobodno mesto gde može da smesti laptop i napiše priču.

"Poljoprivreda je moja ljubav, uzgoj životinja, biljaka, selo. Počela sam da radim najpre kao dopisnik Glasa Zapadne Srbije, pa sam tako zavolela i novinarstvo. Pokrenula sam svoj portal. Udruženje medija i medijskih radnika mi je pomoglo da izguram celu priču. Onda sam gazila i borila se sama, svih ovih šest godina. Ne postoji nikog ko mi se javio, a da sam odbila da radimo priču".

"Oprema mi je jako oskudna. Imam samo jedan telefon sa kojim radim i jedan laptop, ali eto, borim se. Moja redakcija je moja soba, i tamo gde mogu da nađem slobodno mesto da stavim laptop, da sednem i iskucam vest, a da nikom ne smetam. To je sve što imam. Nemam uslove da priuštim sebi kancelariju, kameru, stativ, sve ono što novinari imaju. Sve radim sama sa onim čime raspolažem. Tako se na portalu nalazi sigurno više od sto priča koje i druge kolege preuzimaju."

Svi koji bi želeli da pomognu Mariji da održi portal TopPress mogu to učiti uplatom na račun:

broj računa: 200-3165360101897-98

Marija Lazarević PR TOP-MEDIJA, Topola

Video: Deca iz Dolova prave nakit od gumica, a novac koji zarade prosleđuju u humanitarne svrhe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    23. novembar 2022 | 21:59

    Bravo Marija. Izgleda da je politika u pitanju.Ruka ti se pozlatila. Živa bila i Bog te čuvao na mnogaja ljeta.

  • Vm

    23. novembar 2022 | 23:29

    Nije mi jasna ova situacija, ona je uzela tuđu fotografiju ali i zna da se ne smeju uzimati tuđe fotografije. Vansudski se poravnala , značajno smanjila traženu novčanu sumu, ali je i dalje nezadovoljna. Mislim da je ovo lekcija koju treba da nauči u životu. Ne vidim poentu melodrame na kraju, jadna ona, jadna majka, jadna baka... Ženo zasuci rukave , zaradi novac i plati školu koju si naučila.

  • Maro ti od zlata grano

    24. novembar 2022 | 05:44

    Bilo bi od velike pomoći da Opština Topola pomogne ovoj hrabroj devojci da isplati taj dug nastao Marinom naivnošću. Ovakva devojka nesme da se pusti da sama vojuje bitku sa vetrenjačama”. Informeru i Vučićeviću pripada profesionalna zahvalnost kao i listu Alo a Gvozdenu Otaševiću hvala, što nam je na najlepši način predstavio ovu divnu i hrabru devojku. Hvala Telegrafu koji je ovi preneo da vidimo da Srbija živi i van zadruge.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA