Institut "Vinča” pravi blokatore zračenja koje ima kancerogeno dejstvo na ljude: Čini ga čudesni materijal

Zbog moguće opasnosti po zdravlje, razvoj novih materijala je značajan za zaštitu od uređaja poput vaj-faj rutera, antena ili indukcionih grejača

  • 2
Vinča naučnici Instituta za nuklearne nauke  razvili su inovativne materijale za filtere filteri Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Stručnjaci Instituta za nuklearne nauke „Vinča” počinju da razvijaju izradu novog materijala sposobnog da apsorbuje elektromagnetno zračenje koje emituju različiti izvori struje. To je važno jer elektromagnetno zračenje emituju uređaji kao što su vaj-faj ruteri, antene, mašine za varenje, dalekovodi, indukcioni grejači i drugi, pa je ovo zračenje Svetska zdravstvena organizacija uvrstila u grupu 2B – moguće kancerogeno dejstvo za ljude.

Zbog sveprisutnosti i moguće opasnosti po zdravlje, razvoj novih materijala koji blokiraju ovaj tip zračenja je od izuzetnog značaja, kaže profesor dr Snežana Pajović, naučni savetnik i direktor Instituta „Vinča”, prenosi Politika.

– Opšte je poznato da je grafit drugo ime za čist ugljenik, dobro poznat materijal koji se, između ostalog, koristi za grafitne olovke, ali kada se slojevi grafita razdvoje na delove debljine jednog atoma, novi materijal – grafen – ponaša se potpuno drugačije. Zato je grafen, kao nova vrsta nanomaterijala, počeo da privlači pažnju javnosti kao materijal za brojne primene, a čak ga mnogi nazivaju i „čudesnim materijalom” 21. veka. Do sada je svega nekoliko firmi u Evropi i svetu proizvelo slojeve/folije za zaštitu od elektromagnetnog zračenja, ali na bazi drugih materijala. Ovo je prvi put da se upravo grafen, kao novi nanomaterijal, koristi u ove svrhe – pojasnila je dr Pajović, uz napomenu da su oni institut od nacionalnog značaja.

Projekat na izradi materijala za zaštitu od elektromagnetnog zračenja naziva se „Grinšild – 101079151”, a finansira ga Evropska unija u okviru programa „Horizont Evropa”. Rukovodilac projekta je dr Svetlana Jovanović Vučetić, viši naučni saradnik Instituta „Vinča”.

– Ovih dana održan je prvi sastanak stručnjaka koji su izabrani da rade na projektu. Mladi istraživački tim iz Instituta „Vinča” u proseku ima 38 godina i broji 13 članova, zajedno sa istraživačima iz Francuske (Institut za elektroniku, mikroelektroniku i nanoelektroniku iz Lila), Nemačke (Univerzitet u Oldenburgu, Oldenburg) i Slovenije (Fakultet za tehnologiju polimera, Slovenj Gradec). Na sastanku se diskutovalo o implementaciji projekta koji je vredan 1,21 milion evra. Projektni tim se sastoji od hemičara, biohemičara, fizičara, biologa i elektro i mašinskih inženjera. Zadovoljni smo da je važnost projekta prepoznala i podržala Evropska unija. Projekat se pre svega bavi razvojem nanomaterijala koji sprečavaju interferenciju elektromagnetnog zračenja sa aktivnim medicinskim implantantima, ali isto tako projekat ima za cilj i produbljivanje saradnje među evropskim institucijama, kao i podizanje ugleda Instituta „Vinča” na međunarodnoj sceni dodala je direktorka Pajović.

Podsećanja radi, Uredbom Vlade FNRJ od 10. januara 1948. godine ova ustanova je osnovana kao Institut za fiziku sa zadatkom da se bavi naučnoistraživačkim radom u oblasti fizike. Zadatak da „podigne” institut dobio je profesor Pavle Savić. Njegovo iskustvo stečeno pre rata u Francuskoj u radu sa Irenom Žolio Kiri, a kasnije i u Sovjetskom Savezu, njegova inteligencija i dar za otkrivanje nepoznatog pomogli su mu da zadatak obavi na najbolji mogući način. Danas je Institut „Vinča” naš najveći nacionalni multidisciplinarni naučni institut koji pokriva veliki broj prirodno-matematičkih, medicinskih i tehničko-tehnoloških disciplina. Nedavno je objavljeno da se čak četiri saradnika ove institucije, s dobrim naučnim rezultatima koji su citirani u poznatim naučnim bazama, nalaze na glavnoj listi Univerziteta Stanford.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA