≫ 

Jaka zima polako stiže u Srbiju: Kraj novembra i početak decembra tmurni i hladni, evo kad stiži minusi

Srbiji u subotu ujutro tmurno i hladno, u većini predela uz maglu i mraz

  • 1
Kiša neutralna Kiša u Beogradu neutralna Kišni dan neutralna kišovito vreme neutralna jesen neutralna

Foto: Mateja Beljan

Kraj novembra i početak decembra biće obeležni kasno jesenjim vremenom Srbija će u narednom periodu biti pod uticajem anticiklona i vioskog vazdušnog pritiska.

Aktivnost ciklona očekuje se nad Mediteranom i to uglavnom nad južnim i centralnim delom.

U Srbiji u subotu ujutro tmurno i hladno, u većini predela uz maglu i mraz. Tokom dana biće oblačno, tmurno i suvo. Jutarnja temperatura biće od -3 do 3 stepena, u Beogradu do 2 stepena, maksimalna dnevna od 7 do 10, u Beogradu do 8 stepeni..

U toku večeri i noći na zapadu slaba kiša, na planinama sneg. U nedelju u Srbiji oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, dok će uslova za susnežicu i vlažan sneg biti u nižim predelima na jugu i na jugozapadu Srbije.

U brdsko-planinskim predelima očekuje se formiranje iki povećanje snežnog pokrivača, a manji snežni pokrivač mogao bi da se formira i u nižim predelima na jugu i jugozapadu Srbije. Maksimalna temperatura biće od 3 na jugu do 9 stepeni na severu Srbije, u Beogradu do 8. Slaba kiša očekuje se i u Beogradu.

Na severoistoku Srbije i na severu Vojvodine, a naročito u Banatu buiće suvo. U ponedeljak oblačno, tmurno i prohladno, dok se slabe padavine očekuju na jugu i na istoku Srbije. Maksimalna temperatura biće od 5 do 9 stepeni u Beogradu do 7. U utorak se očekuje suvo, ali bez bitnije promene temperature.

U sredu i četvrtak Srbija će se nalaziti između veoma snažnog anticiklona sa istoka Evrope i Rusije i ciklona sa juga Mediterana, a koji će se svojim centrom nalaziti iznad juga Italije, a potom premešati malo severnije preko Apeninskog poluostrva. Usled ovakve sinoptičke situacije, nad Srbijom se očekuje veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa će duvati umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, dok će košava u Pomoravlju, u Podunavlju i u Braničevskom okrugu imati olujne udare preko 70 km/h, a na jugu Banata i preko 100 km/h.

U celoj Srbiji biće oblačno, povremeno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, uz povećanje snežnog pokrivača. Minimalna jutarnja temperatura biće od 3 do 7 stepeni, a maksimalna dnevna od 5 do 9, u Beogradu od 6 do 8 stepeni. U petak se očekuje slabljenje vetra i biće suvo, tako da se tokom prvih dana decembra uz uticaj anticklona i visokog vazdušnog pritiska očekuje stabilno, suvo, uglavnom i tmurno vreme, ponegde i uz duže zadržavanje magle iz jutarnjih časova.

Minimalna jutarnja temperatura biće nešto niža, ali i dalje bez mrazova, dok će maksimalna dnevna biti bez većih promena i kretaće se uglavnom od 5 do 9. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj novembra od 6 do 10, temperature će u narednom periodu biti uglavnom oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Dakle, kraj novembra i početak decembra obeležiće vreme koje u skladu sa kalendarom, uglavnom kasno jesenje i još uvek bez pravog zimskog scenarija, iako će snega biti u brdsko-planisnkim predelima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA