Bolne ispovesti žena koje su rađale mrtve bebe: "Kad se to bude desilo, nemoj da se otkrivaš, nemoj da gledaš"

O indukovanom pobačaju govorila je i žena koja je nehumanost medicinski radnika osetila pre mesec dana. Drhtavim glasom istakla je da niko nije hteo da joj pomogne

  • 3
Ispovesti žena iz porodilišta, Milica Filipović Foto: Privatna arhiva/ustupljene fotografije, Shutterstock

Nehumani uslovi i indukovani pobačaj bez prisustva i podrške medicinskog osoblja u ginekološko - akušerskim klinikama širom Srbije, postali su glavna tema o kojoj se priča nakon ispovesti Milice Filipović koja je u javnost iznela svoje traumatično iskustvo. Beogradski centar za ljudska prava nastavlja da se bori da nijedna žena ne doživi slično iskustvo u porodilištima Srbije.

- Nakon što su konstatovali da je beba umrla, dobijala sam vaginalete kako bi porođaj, odnosno pobačaj krenuo. Bila sam primorana da odem u toalet. Nisam uspela da uhvatim ni gusku koju mi je medicinska sestra rekla da uzmem, nego sam uhvatila bebu u ruku jer je za minut od odlaska u toalet izašla - pričala je Milica o svom iskustvu koje je podstaklo mnoge druge žene koje su doživele nešto slično da javno govore o tome, prenosi bgcentar.

Srodno Miličinom, još jedna porodilja podelila je iskustvo o indukovanom porođaju. Kako kaže agonija je počela oko 23 časa, kada su prestale da deluju bilo kakve injekcije protiv bolova, pa do pola šest ujutru.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by BCHR (@bgcentar)

- Bila sam u sobi sa još četiri žene. Nekoliko puta sam izlazila u hodnik i vikala da me pomere iz sobe da ne moraju te žene da gledaju šta doživljavam. Medicinsko osoblje je govorilo "Ne, ne, ne. Vrati se, vrati se vrati se u krevet i samo kada se to bude desilo nemoj da se otkrivaš i nemoj da gledaš". Žene koje su bile sa mnom u sobi nisu spavale i desilo se to što se desilo, dete je izašlo - ispričala je jedna od porodilja.

O indukovanom pobačaju govorila je i žena koja je nehumanost medicinskih radnika osetila pre mesec dana. Drhtavim glasom istakla je da niko nije hteo da joj pomogne.

- Lekar mi je radio reviziju na živo, a u izveštaju je napisao kako je radio pod anestezijom. Sada sa svim mogu da se pomirim, ali sa tim bolom, da tako mora, bez ijednog leka, bez ijedne injekcije za bol. Sa tim samo ne mogu da se nosim i ne mogu da se pomirim - zaključila je.

Komentari na ove izjave su se nizali. Većina je slične sadržine.

- Gledala sam svojim očima. Gore je nego na snimku - pisali su.

- Isti scenario, bez lekarskog nadzora - još jedan je od komentara, a bilo je i poražavajućih komentara "I ja sam jedna od njih".

Kako ovakvih ispovesti više ne bi bilo i kako se slična iskustva nikad više ne bi ponovila nijednoj ženi, Beogradski centar za ljudska prava pruža pravnu pomoć, podržava i osnažuje žene koje su bile izložene nehumanom tretmanu u ginekološko - akušerskim klinikama u Srbji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tako je to

    26. novembar 2022 | 09:10

    Nažalost mi smo medicinarima omogućili takvo ponašanje, koverti pokloni itd, sad je tako kako je, moja kćerka (trudna 4ti mesec) ide i u privatnu i u,, državnu praksu" gde u privatnoj uvek nađu neki razlog da malo zabrinu roditelje pa samo traže dodatne preglede itd,a svaki odlazak ima svoju cifru na kraju sve hvala Bogu bude u redu, ali vidim i sama da mora tako moraš da daš novac da bi bio ispoštovan i da nemaš traume za čitav život. Valjda će nova ministarka uraditi nešto po tom pitanju.

  • Auuu

    26. novembar 2022 | 07:25

    Lekarima neverujem, postali su kasapin!!! Šta je ovo bre više!!! Sve su pokrali po bolnicama, da bi odneli u svoje pr... Ordinacije. Kaznene bre za ovaj bezobrazluk.

  • Novosadjanka

    28. novembar 2022 | 11:26

    Opste je poznato da se na porodjaje ide sa kovertama. I da ako se neda, pitaj boga kako cete proci i ti i beba. A nekad je i sa tim upitno. Gospodo draga, inspektori, zasucite rukave, imate pune ruke posla, samo nemojte i vi uzimati koverte. Cujte majke, pomozite da se poveca natalitet nase zemlje. Jer upravo je ovo jedan od bitnijih faktora zasto zene ne zele vise da radjaju, nije novac toliko u pitanju, novac se zaradi, vec traume i strahovi! Zena koja je prosla kroz ovakav pakao, zvan pobacaj, treba privatnost, treba paznja, postovanje.. Trudnice koje tek treba da se porode, nikako ne trebaju da slusaju, gledaju i prolaze kroz ovako nesto. Ni one, a ni ta zena koja ima pobacaj. Zasto zene nemaju pravo izbora na pobacaj sa anestezijom?? Ljudi moji, zube nam vadite sa anestezijom, zasto nemamo pravo na epirural??? Zasto smo mi manje bitne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA