• 4

U toku akcija uklanjanja plutajućeg otpada sa Lima: Lančanica zaustavila više od 10 hiljada kubika smeća

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Luka Čaušić upozorio je ranije da je otpad poseban problem na rekama gde se gomila pri povećanom vodostaju

 • 4
LIM OTPAD UKLANJANJE

Foto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

U toku je koordinisana akcija uklanjanja velike količine plutajućeg otpada iz reke Lim, koji je zaustavila lančanica postavljena na teritoriji opštine Priboj, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Luka Čaušić upozorio je ranije, komentarišući sutuaciju na pojedinim rekama posle obilnih padavina i poplava na područjima Novog Pazara, Tutina, raške i Prijepolja da je otpad poseban problem na rekama gde se gomila pri povećanom vodostaju, što oštećuje infrastrukturu, posebno mostove.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u saopštenju navodi da je u prethodne dve godine to ministarstvo "sprovelo niz projekata kako bi se zaštitila reka Lim i sanirale deponije u slivnom području na teritoriji Srbije".

"Zatvorili smo, sanirali i rekultivisali deponiju 'Stanjevine' u Prijepolju, koja se nalazila na samoj obali reke, uklonili divlje deponije na obali Lima, izgradili transfer stanicu ‘Banjica’ u Novoj Varoši, gde će se od sledeće godine, kada bude puštena u rad, odvoziti otpad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši", navela je Vujović.

Ona je istakla da je u toku i sanacije poslednje nesanitarne deponije na tom području u Druglićima kod Priboja, gde do otvaranja transfer stanice svoj komunalni otpad odlažu tri opštine, prenosi Tanjug.

"Sufinansirali smo i postavljanje lančanica na Limu na teritoriji Prijepolja, Priboja i Nove Varoši. Većina otpada, koji je usled padavina i porasta vodostaja reke prethodnih dana dospeo na lančanice nije sa teritorije Srbije, niti iz ovih opština. Srbija je sve uradila kako bi se višedecenijski problem plutajućeg otpada na Limu rešio, što očekujemo i od susednih država", rekla je Vujović.

Ona je naglasila da se na lančanici u Priboju, prema procenama stručnjaka trenutno nalazi više od 10 hiljada kubika ambalažnog, drvnog i ostalog otpada. Osim toga što predstavlja veliki ekološki problem, ovaj otpad može da ugrozi i rad HE "Potpeć", ali i ostale hidrocentrale u slivu reke Drine, upozorila je Vujović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mi

  26. novembar 2022 | 23:00

  Kriva je drzava sto nije donela zakon da se sva vrsta ambalaze prilikom kupovine naplsti od 30 do 50 dinsra a ista kada se vrati dobije nazad novac.Tada bise ni jedna nece biti bacena.Tako funkcionise EU i nema bacanja.

  11
  3

  Podelite komentar

 • Miodrag

  26. novembar 2022 | 23:25

  To sve dolazi iz Crne Gore. Lim protiče kroz Berane, Bijelo Polje pa ide ka Srbiji.

  2
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok