≫ 

Ovog Srbina zovu novi Nikola Tesla, smislio je napravu koja će spašavati MILIONE, a sad je stigao i do NASA! (FOTO) (VIDEO)

Njegov pradeda rođen je u selu odakle je i Nikola Tesla, te je upravo po jednom od najvećih naučnika i dobio ime

  • 14

Brilijantni inovator Nikola Tepavac (21) iz Kikinde, koji je na prošlogodišnjem takmičenju u Americi pod nazivom „I am 3D challenge“ sa svojim timom osvojio nagradu za najbolji izum u oblasti robotike - robotska humanoidna ruka, tokom jednogodišnjeg boravka u Americi vratio se u Srbiju.

OVAJ SRBIN JE NOVI NIKOLA TESLA: Stvorio je napravu koja će promeniti SVET! (FOTO) (VIDEO)

Ovaj mladi naučnik, kojem mnogi predviđaju da će stvoriti nova dostignuća i izume, tokom boravka u SAD imao je čast da radi sa vrhunskim stručnjacima iz agencije NASA.

(EKSKLUZIVNO) VUKA MANDIĆA SLAVI CEO SVET: Ispovest Srbina koji stoji iza NAJVEĆEG OTKRIĆA U 21. VEKU! (FOTO)

O nesvakidašnjem iskustvu i radu u oblasti robotike, Nikola za Telegraf kaže da se takvo istraživanje nikako ne bi smelo zanemariti.

(VIDEO) NJIHOVI ROBOTI ĆE OSVOJITI SVET: Ovi mališani su budućnost Srbije, a potrebna im je vaša pomoć (FOTO)

Foto: Ninoslav Čujić Foto: Ninoslav Čujić

- Ispitivanja koja su rađena sa doktorom Stephen Canfield, profesorom mehanike na Tennessee Technological University od velikog su značaja za nauku. Naš rad baziran je na stvaranju softvera koji može da simulira probleme iz mehanike - zadatke koji se daju studentima, u stvarnom svetu na specijalnoj robotskoj mašini. Profesor Canfield poznat je kao izuzetan stručnjak koji sarađuje sa agencijom NASA i vojskom SAD, te je zaista bila čast raditi za njega. Isti profesor mi je bio mentor za robotsku protezu koju sam radio u Americi sa dvojicom kolega, koja je proglašena najinovativnijim izumom 2015. godine na ASME IAM3D Challange Bostonu - priča nam ovaj izuzetni mladić.

Humanoidna robotska ruka napravljena je tako da je dovoljno da se “nakači” na korisnika i da on sa impulsa ostalih mišića tom rukom može da upravlja. Međutim, uprkos činjenici da bi ovakva ruka dostigla veliku primenu u medicini, Nikola nije pronašao način da finansira 3D štampač koji bi mu omogućio dalji rad.

Foto: Kancelarija za mlade Kikinda Foto: Kancelarija za mlade Kikinda

- Za sada imam nekoliko planova, ali svi prethodni koje sam spominjao za razvijanje prostetika u Srbiji i nastavka mog istraživanja iz Amerike padaju u vodu. Posle godinu dana nakon osvajanja glavne nagrade na svetskom takmičenju u Americi, vezanom za prototipe i robotiku, nisam uspeo pronaći način da isfinansiram kupovinu štampača - objašnjava Nikola, koga je tokom boravka u Americi u januaru sačekala i tužna vest o smrti oca.

Pored ove tragedije, primio je i informaciju u vezi brojnih tužbi pristiglih zbog starih kredita preminulog oca, koje je neko morao da nasledi.

Foto: Ninoslav Čujić Foto: Ninoslav Čujić

- Vratio sam se u Srbiju i trenutno se nalazim u Novom Sadu gde završavam studije mašinstva na Fakultetu tehničkih nauka. Sada sam na trećoj godini, a o daljim planovima razmisliću kada budem diplomirao. Siguran sam da ću upisati master studije na FTN-u, jer smatram da se na našem fakultetu može steći kvalitetno znanje - priča on.

Životna želja ovog mladog naučnika jeste da u Srbiji sa našim naučnicima radi na istraživanjima koja su značajna za industriju i imaju praktičnu primenu.

Foto: Ninoslav Čujić, Wikipedia/Napoleon Sarony Foto: Ninoslav Čujić, Wikipedia/Napoleon Sarony

- Da budem precizniji, najviše bih voleo da radim na robotici koja je vezana za medicinske prostetike, kao i robotiku vezanu za filmsku opremu. Tu se pronalazim i uživam u takvom poslu - kaže nam za kraj mladić koga mnogi porede sa Teslom. Da takva veza između Nikole i Tesle ipak postoji, otkriva nam podatak da je njegov pradeda rođen u selu odakle je i Nikola Tesla, te i da je upravo po njemu dobio ime Nikola.

Video o njegovom izumu pogledajte ovde:

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bazinga

    6. septembar 2016 | 13:52

    Drzava da mu pomogne oko vracanja kredita ili oki kupovine stampaca. Ne dozvolitu da i njega neko uzme i odvede odavde pa posle da "nastupa" pod tudjom zastavom

  • Vladimir

    6. septembar 2016 | 14:00

    Ljudi, znate li vi ko je bio Nikola Tesla i sta je sve izumeo!?

  • Kure

    6. septembar 2016 | 14:16

    A u Americi bi mu dali sve ali sve...a kod nas nema pomoći da kupi 3d štampač... Bruka!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA