POLOŽEN KAMEN TEMELJAC FABRIKE MEI TA U BARIČU: Poslovi za 1.400 ljudi, najavio premijer Vučić

Kamen temeljac položili su potpredsednik kompanije Mei Ta Gijom Alar i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića

U Bariču je danas položen kamen temeljac za izgradnju kinesko-francuske fabrike Mei Ta za proizvodnju delova za automobile i motore, investicije vredne 60 miliona evra, a gde će biti zaposleno oko 1.400 radnika. Kamen temeljac položili su potpredsednik kompanije Mei Ta Gijom Alar i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića.

 

Rok za završetak radova je juli 2017, a objekat će se prostirati na 40.295 metara kvadratnih, i biće smešten u Industrijskoj zoni na prostoru nekadašnje fabrike Prva iskra u Bariču kod Obrenovca.

 

Nova fabrika će proizvoditi blokove i nosače motora, turbopunjače i druge delove za poznate automobilske brendove poput Renoa, Forda, BMW i Dajmler. U prvoj fazi do kraja 2018. godine planirana je investicija u pogon livnice i mašinske obrade u iznosu oko 40 miliona evra. U drugoj, do kraja 2022. godine, planirana je investicija od 20 miliona evra u proširenje postojećeg pogona i u distributivni centar koji bi snabdevao tržište Evrope i Severne Amerike.

 

Svečanost u Bariču se danas neplanirano pridružio jedan stariji žitelj Bariča u narodnoj nošnji, koji je smatrao da po starom srpskom običaju treba taj kamen "zaliti", najverovatnije prepečenicom. U Vladi Srbije je u novembru 2014. godine potpisan Memorandum o razumevanju o investiranju kineske Mei Ta grope u izgradnju pogona u Obrenovcu. Projektant i izvođač radova je Energogrup. Mei Ta grupa ima fabrike u Francuskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Kini i Indiji.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Slobodna zona Grada Beograda osnovana je 30. jula prošle godine na dve lokacija, u Obrenovcu i u Krnjači, na ukupnoj povšini od oko 98 hektara. Područje Slobodne zone Beorgada sastoji se od dve zasebne celine: Zona 1 - područje "Barič" i Zona 2 - područje "Reva" na opštini Palilula. Ukupna površina Slobodne zone je nešto veća od 97 hektara, od čega je u Bariču oko 41 hektar, a u Zoni 2 oko 56.

 

Premijer Vučić izjavio je da kompanija Mei Ta, za čiju izgradnju je danas položen kamet temeljac u Bariču, znači budućnost za 1.400 porodica , koje će od tog posla moći pristojno da žive, ali je i velika stvar za Srbiju, jer će se kod nas proizvoditi kompresori kojima ova kineska kompanija snabdeva trećinu sveta. Vučić je, obraćajući se prisutnima u Bariču, rekao da je ovo veliki dan ne samo za Barič i Obrenovac, već za celu Srbiju.

 

- Inače, 2005. godine je poslednja ovakva investicija došla u Beograd, a reč je o firmi Ball Packaging u Zemunu. Ali, i ta fabrika je 10 do 20 puta manje vrednosti i obima od ove - rekao je Vučić i dodao da Mei Ta namerava da zaposli 1.400 radnika.

 

- Uveren sam da će svih 1.400 porodica od toga moći lepo da žive - rekao je on dodao da Mei Ta snabdeva trećinu sveta kompresorima za autoindustriju, a izvođači u Srbiji počinju da rade od utorka.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

- Videćete to čudo industrije, a ono će se proizvoditi ovde u livnici. Dakle, delovi za najbolje svetske automobile će se proizvoditi u našoj Srbiji - rekao je Vučić i dodao da vlada pomaže i tako što u ovaj projekat ulaže 22,7 miliona evra.

 

Premijer je priznao da su pregovori bili veoma teški, kako je rekao, "bili su teški kao crna zemlja", ali je ta kompanija ipak došla u Barič. Vučić je rekao i da će ta kompanija primiti na stručnu praksu mlade iz Bariča, koji će nakon školovanja moći da računaju da će u ovoj fabrici moći da se zaposle.

 

- Pitao sam te mlade da li su zadovoljni i jesu. I roditelji su im zadovoljni, jer i oni imaju sigurnost i veru za opstanak svoje dece u budućnosti - rekao je Vučić ističući da smo se svi, koliko juče bavili temama iz prošlosti, a danas se bavimo temama budućnosti.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Prema njegovim rečima, u ovoj fabrici će biti posla za sve koji žele da rade i koji ispune njihove standarde, i to ne samo iz Obrenovca, već i iz Uba, Surčina... On je još dodao da će za godinu dana u blizini, na 200-300 metara odatle, proći autoput u sklopu Koridora 11 i da će u predstojećem periodu biti završena obilaznica.

 

- Siguran sam da će ova kompanija zato da proširi kapacitete, a onda će nam ostati mesta u ovoj industrijskoj zoni da dovodimo i druge investicije. Borićemo se da dođu ovde i da ostanu mnogo godina - rekao je on.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrija

    2. april 2016 | 12:30

    Da su i neki njegovi politicki protivnici otvorili po neku fabriku bolje bi bilo.

  • Cveta

    2. april 2016 | 13:07

    Daj Bože još mnogo ovakvih primera...

  • Alexa83

    2. april 2016 | 13:08

    Bravo!!! Samo nastavite da dovodite investitore i zaposljavate ljude!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA