≫ 

Kako izgleda dan dece sa smetnjama u razvoju: Srpski nastavnici iskreno o preprekama i emocijama

 ≫ 

Nastavnici su saglasni u jednom: da su deca divna i da nikad ne bi radili nijedan drugi posao

Komentari

  • Aleksandra

    21. jun 2022 | 00:43

    Dete koje je samostalno, obavlja radnje samo, ne treda da ide u specijalnu skolu. Iako kasni govor, socijalizacija nije bas kako treba, takvo svako dete treba maksimalno pogurati i treba da je u redovnoj skoli.Kako nikog dusa ne zaboli gledajuci majke kako se lavovski bore za svoju decu,vecina i ne radi,odbacene od ove drzave. Jad i beda! Sva deca treba da imaju apsolutno ista prava i tacka. Porodicama maksimalna pomoc, jer je tako ljudski i ispravno, ne treba gresiti dusu! Sa vise podrske, finansijake pomoci, mogucnost da se majke zaposle, sigurno bi ove porodice bile srecnije i zadovoljnije. Traze li puno? Samo dostojanstven zivot i koliko toliko da im se olaksa njihova muka. Molim vas ljudi, ako iko ovo sa vlasti procita, pa pomozite imate li srca i vasu decu😟

  • Dragna b.

    16. januar 2022 | 13:42

    Mislm da bi trebalo podici skole za decu sa posebnilm potbama i poseban pogram za njih i ljude defektologe i logopede i druge specijaliste iz ove oblasti ,kako bi tu decu osposobili za zivot i znanje, koliko god ko to prihvatilo, neko od dece? Najsavsenije svetski i medicinski priznate metode primeniti!!! Da se svet medicine i nauke pozabavi uzrokom, pomoci, lekom i resenjem ovog fenomena!!!!!

  • 20

    23. novembar 2019 | 08:21

    Samo DEFEKTOLOZI trebaju da rade sa ovakvom decom! To što se škola zove secijalna pa imamo odbojnost prema tom nazivu treba da se zna da i potpuno zdrava deca i nadarena takođe imaju programe u specijalno školi. Znači taj prefiks u nazivu škole specijalni znači da se nešto posebno i sistematično radi u takvoj školi, a ne da su ta deca "specijalci" ili već kako se misli. To je prvi problem kod roditelja, a drugi sasvim sigurno uništavanje sistema obrazovanja. Jer ako tako posmatramo problem mi onda imamo diskriminaciju jednog deteta sa posebnim potreba na ostalih 23 24 koliko već, a ne većina prema takvom deteku pod kojim se sloganom i uslu u inkluziju. Znači koliko god da Van ovo deluje surovo ovo je jedina istina i pravi put za sve. Niko Vam ne kaže da u takvim okolnostima kao što je sada trpe i jedni i drugi a ovo što se nastavnici i učitelj ski lobi hvale to je samo dodvoravanje i (ne)postojećeg autoriteta i integriteta. Takvi su sve obezvredili. Krivac država i fakulteti koji osposobljavanja defektologe za tu struku jer trebaju da zaštite struku oni! Imamo primer da nemamo nastavnike fizičkog u nižim razredima sve tobož rade učiteljice i to je u najmanju ruku žalosno, ne rade ništa, one nisu radile fizičko u školi!

    • 9. decembar 2019 | 16:16

      Majka deteta sa autizmom

      @20

      Onda da se defektolozi malo izbore za svoju struku. Logopedski lobi vam skida kajmak kad se radi privatno. Vi pričate za nadarene, dok IOP 3 skoro da ne postoji u redovnim školama, neće još i sa tim da se smaraju prosvetari. A da Vas pitam, da li ,,nezdravo,, dete može da bude nadareno, npr. dete ima neki oblik paralize i ,,razbija,, matematiku/informatiku? Setite se samo pok. Stivena Hokinga fizičara. Da li da i on ide u specijalnu školu ili možda da se uklone barijere u redovnim školama?

    • 9. decembar 2019 | 16:19

      Majka deteta sa autizmom

      @20

      Moja učiteljica je radila fizičko sa nama od 1-4. razreda. Generacija 76. Pre časa se žena presvuče i izgleda baš kao svaki nastavnik fizičkog. Ove današnje ne mogu, imaju nokte i full šminku i štikle. Samo ih puste na livadu kao da su deca ovce.

  • Paradox

    23. novembar 2019 | 05:02

    Obrazovanje takve dece i inkluzija biće nakaradni i besmisleni sve dok iza toga stoje očajni zakoni. Uzmite na primer roditelja koji bi pratio svoje dete u redovnu školu, ali mu je to zabranjeno jer je država (Krkobabić i klapa) smislila da lični pratilac ne može biti roditelj ili srodnik. Onda država da bednu crkavicu nekom levom priučenom pratiocu koji se jedva kani da pomogne detetu u kretanju a kamoli u vršenju nužde. Pa, kakva će biti reakcija deteta na školu?! Roditelj koji bi se džabe polomio da svom detetu omogući uključenje u društvo je skrajnut a lični pratilac koji će pre pustiti da se dete polomi u WC-u je plaćen (bedno, ali PLAĆEN). Ili, recimo, hraniteljske porodice i centri za zbrinjavanje: Koliko novca izmuzu od države na konto "stručnosti" i požrtvovanosti to nema veze. Ali, bitno je da, ako roditelj nema pristojnu platu da priušti adekvatno staranje o detetu sa smetnjama u razvoju, sistem će mu oduzeti dete i dati ga hraniteljima i domovima. Jednostavno, upumpava se novac u sistem da bi se proširio sistem umesto da se porodicama sa takvom decom omogući da budu funkcionalne, sve pod parolom "roditelji će umreti jednog dana". Jadno i bedno planiranje budućnosti za takvu decu!

  • Ivana

    23. novembar 2019 | 00:31

    Ja imam autisticno dete koje ide u redovnu skolu i tako treba da bude. Nisu problem nastavnici nego drzava i sistem. Moje dete zivi u drugoj zemlji gde postoje razredi u kojima ima manje dece i jos jedan nastavnik zaduzen za to dvoje ili troje dece sa smetnjama u razvoju . E tako je nekako i moguce uraditi nesto za tu decu .Dati im sansu da se osecaju istim i pruziti im kolko tolko znanja a ne gurnuti ih u specijalnu skolu odakle nemogu da napreduju.Tesko je postici neki uspeh kad si na samom dnu . Ovo je ujedno i savet za majke koje se mozda dvoume . Hvala!

    • 23. novembar 2019 | 08:10

      Jelisaveta

      @Ivana

      Prvo ne zivite u zemlji gde na 30oro zdrave dece dolaze 3sa posebnim potrebama nego neuporedivo manje.Takva deca zahtevaju posebnu paznju i posebne programe, koji uglavnom koce zdravu decu. Socijslizacija da, skolovanje da, ali sve u skladu i okruzenju namenjenom takvoj deci. Ovo je problem koji bi trebao da se resava od problema fetusa, sve kasnije je ispravka greske. Zvuci brutalno al je vrlo istinito koliko god se vi kao roditelj bunite i mislite da ste u pravu

    • 9. decembar 2019 | 16:07

      Majka deteta sa autizmom

      @Ivana

      Pošto odgovarate majci čije dete ima autizam treba da znate da NE postoje prenatalni testovi koji utvrdjuju autizam kod fetusa. Neće ih nikad ni biti. Neće biti ni leka. Autizam nije bolest, nego stanje, neurorazličitost. Dete može biti pored autizma i bolesno, npr. od epilepsije ili bilo koje druge bolesti, baš jao i svako drugo dete. Tako da znate kada budete radili prenatalne testove da od autizma niste zaštićeni, može se desiti svakome. Mislite o tome.

  • Roditelj

    23. novembar 2019 | 00:22

    I dok mi tako mislimo,mi roditelji,vreme leti,niko nista ne predzima,starimo,deca sa posebnim potrebama postaju ljudi,mi starimo i to puno brze od drugih,nestajemo,a osobe sa posebnim potrebama ostaju same...ceo zivot razmisljamo i nista nismo smislili posto sami,svako za sebe razmislja,drzava i drustvo ignorisu sve ovo...a ja trazim samo malo. Bar mi dozvolite da budem dok mogu sa detetom ili kad poraste sa odraslom osobom malo vise sa njim. Mi se razumemo,on mene,ja njega...samo malo mi dajte. Neka bude u boravku,neka ja radim,ali mi skrarite radno vreme,meni ili majci...ne mogu ili sve manje mogu da jurim sa kraja na kraja grada,da molim poslodavca,lazem...mnogo trazim?

  • Katarina

    22. novembar 2019 | 23:26

    Sa decom koja imaju posebne potrebe, ISKLJUCIVO TREBA DA RADE DEFEKTOLOZI....RAZLICITIH SMEROVA U ZAVISNOSTI OD TIPA STANJA, SMETNJE....KOJE DETE IMA. Ja sam magistar defektologije-oligofrenolog, sa radnim iskustvom preko 15 godina. Volim svoj posao...tezak je...ali i to neko mora da radi. Vredja mi inteligenciju, diplomu...kada citam ovakve tekstove....ili se spominju nastavnici....ili su tu psiholozi koji se u "sve razumeju i mesaju",a nas defektologa nema nigde. Pozdrav.

    • 23. novembar 2019 | 07:29

      Aca No1

      @Katarina

      Magistar, a piše kao da nema ni osnovnu školu. Jadno.

    • 9. decembar 2019 | 16:27

      Majka deteta sa autizmom

      @Katarina

      Da li je vreme da se i vi oligofrenolozi izborite za svoju struku? Logopedi su preuzeli primat, idu da edukacije... Borite se kvalitetom, posla je sve više jer je i više dece sa kojima treba raditi. U specijalnim školama rade učiteljice od 1-8, s tim da deca imaju nastavnike stranih jezika, da, uče 2 svetska jezika, fizike, hemije... Dalje, program i udžbenici su isti izuzev za slepu decu koja imaju logično drugačije knjige. Zato se rade IOP-i za svako dete, baš tako kako se rade IOP-i u redlvnim školama. Od kad je ove inkluzije ne postoje specijalne škole u tradicionalnom smislu kao ranije, već je školski program jedan za sve škole, da i specijalne, pa se onda prilagkdjava, skraćuje kako ko zna i ume u specijalnim školama. I šta rade deca koja završe specijne škole? Ništa, sede kući.

  • BUCA

    22. novembar 2019 | 23:14

    SRAMOTA.I STO PUTA SRAMOTA.DA JE VEST O NEKOJ PROSTAKUŠI,PEVALJKI ILI ...BILO BI NA HILJADE KOMENTARA,A NA OVU "RAK RANA "TEMU IMA DVA I TO JEDAN KOJI BOLUJE BOL.NARODE OTREZNI SE,BUDI BAR MALO SAMILOSTAN.

  • Ogi

    22. novembar 2019 | 23:10

    Respekt za te ljude.

  • Ljubisa

    22. novembar 2019 | 22:33

    "Nastavnici za portal Telegraf.rs pričaju da je njihov posao jeste težak, ali da ga nikad ne bi menjali. Deca sa smetnjama u razvoju su, navode, divna, samo je potrebno da ih upoznate i da oni upoznaju vas." Lazu ovi nastavnici, jer NISU SPOSOBNI da rade DRUGI PLACENIJI POSAO, TO JE ISTINA! Kada bi im dali da rade nesto drugo,odnosno kada bi znali, npr. PROGRAMERSTVO za 4 puta vecu platu, da BUDU VARIOCI za 2,5 puta vecu platu, KERAMICARI za 2,5 puta vecu platu, .... to bi pre radili nego da budu ODGOVORNI, bez ikakva prava, da rade sa decom. U obrazovanje rade najmanje sposobni i UVLAKACI ili zene koje rade za SMINKU, a imaju muzeve - pratioce koji zaradjuju znatno dobro. TO JE ISTIONA.

  • Biljana

    22. novembar 2019 | 21:48

    Sve to lepo izgleda kako pricate ali u skolama nemate pojma sta se dogadja dalje sa decom kad izadju iz vase skole. Jeste li svesni da kad njihovih roditelja ne bude vise da njima samo sleduje zatvor. Dal je to u Bosni ili u Srbiji sve jedno je. Vi ne dizete glas da se promeni nacin ophodjenja kad ta deca budu imala 30, 35 godina. To se vas vise ne tice :( E pa trebalo bi da vas se tice. onda bi vas posao stvarno vredeo

    • 22. novembar 2019 | 22:54

      BUCA

      @Biljana

      PRETPOSTAVLJAM DA SI MAJKA.JA SAM LIČNI PRATILAC DETETA SA POSEBNIM POTREBAMA.U PRAVU SI.MOJE ISKUSTVO SA UČITELJIMA,NASTAVNICIMA I DECOM JE SA OCENOM 10.TRENUTNO SAM U PETOM RAZREDU O.Š."STARINA NOVAK"U BEOGRADU.SVE POHVALE ZA NASTAVNIKE I SVE ZAPOSLENE.VELIKO "ALI"ŠTA SUTRA KADA NE BUDE BILO RODITELJA?MISLIM DA DRŽAVA MORA MNOGO DA PORADI PO TOM PITANJU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA