≫ 

Trgom Kim Il Sunga koračalo 10.000 vojnika, slavila se 70. godišnjica vojske i rođendan vođe: Severna Koreja krije snimke sa vojne parade (FOTO)

Na trgu Kim Il Sunga paradiralo je 10.000 vojnika. Neimenovani južnokorejski zvaničnik saopštio je da je, pred toga, u defileu učetvovalo i desetine hiljada ljudi

  • 0

Severna Koreja je organizovala vojnu paradu u Pjongjangu, rekao je za AFP izvor u južnokorejskoj vladi, dan uoči svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

Kim Džong Un slavi rođendan i pravi vojnu paradu, dan pre početka ZOI: Američki bombarderi u pripravnosti, sve oči uperene u Pjongjang (FOTO) (VIDEO)

Na trgu Kim Il Sunga paradiralo je 10.000 vojnika. Neimenovani južnokorejski zvaničnik saopštio je da je, pred toga, u defileu učetvovalo i desetine hiljada ljudi.

Foto: Tanjug/AP

Sudeći po dostupnom video materijalu, na paradi nije bilo izloženo strategijsko naoružanje u vidu interkontinentalnih balističkih raketa, kao ni vojna tehnika.

Južna Koreja uputila je protest Severu, nazvavši paradu "potezom zastrašivanja".

Foto: Tanjug/AP

Kim prisustvovao paradi

Paradi je prisustvovao i lider Severne Koreje Kim Džong Un, obučen u odoru koja neodoljivo podseća na agente nekadašnjeg Gestapoa, navodi "Independent".

Obraćajući se prisutnima, Kim je rekao da parada označava pojavu Severne Koreje kao "globalne vojne moći", uprkos rigoroznim sankcijama, prenosi AP.

Pozvao je svoje generale i vojno osoblje da ostanu u visokom stepenu borbene pripravnosti protiv SAD.

U svom obraćanju, Kim nije pomenuo ziske Olimpijske igre, a čitav prenos parade emitovan je nekoliko sati nakon što se ona završila.

Foto: Tanjug/AP

70 godina od osnivanja vojske

Severna Koreja je prošlog meseca najavila da će sedamdeset godina od osnivanja svoje vojske proslaviti 8. februara, umesto 25. aprila.

Vest je zatekla svetske prestonice nakon neobičnog diplomatskog zaokreta koji je početkom januara izveo Pjongjang iskoristivši ZOI kako bi uspostavio veze sa Seulom.

Foto: Tanjug/AP

Analitičari misle da ovakvim dvostranim pristupom Sever da normalizuje svoj status "praktično nuklearne zemlje". Možda će pokušati da ga iskoristi za ublažavanje sankcija protiv režima i da stvori razdor između Južne Koreje i njene saveznice Amerike.

Foto: Tanjug/AP

Organizatori Zimskih olimpijskih igara rekli su da severnokorejska vojna parada neće uticati na dinamiku tog sportskog događaja.

Foto: Tanjug/AP

Bez ublažavanja napetosti

Severna Koreja je takođe dala do znanja da se tokom igara neće sastati sa predstavnicima Sjedinjenih Država.

Foto: Tanjug/AP

- Nipošto se ne planiramo da se sastanemo sa američkim zvaničnicima tokom našeg boravka na Jugu - rekao je Čo Jong Nam visoki zvaničnik severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi državna agencija KCNA.

Foto: Tanjug/AP

- Nikad nismo i nećemo tražiti dijalog sa SAD-om - istakao je on.

Time su pokopane nade da bi taj sportski događaj mogao biti mesto na gde će se pokušati ublažiti napetosti vezane za severnokorejski nuklearni program.

Foto: Tanjug/AP

Spremni na sve mogućnosti

Na otvaranju Zimskih olimpijskih igara biće i američki politički predstavnici koje će predvoditi potpredsednik Majk Pens, kao i visoko političko predstavništvo iz Severne Koreje u čijim sastavu će biti mlađa sestra vođe Kim Džong Un-a i ceremonijalni šef države Kim Džong Nam.

Foto: Tanjug/AP

Pens je u Japanu, gde je stigao na putu za Južnu Koreju. Tamo je izjavio da su Sjedinjene Države spremne na sve mogućnosti kada se radi o Pjongjangu.

Takođe je najavio da se Vašington priprema da uvede ekonomske sankcije, "najsnažnije ikad donesene protiv Severne Koreje".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA