Pala prva presuda: Najveći svetski proizvođač GMO semena mora da plati 289 miliona dolara odštete čoveku koji je oboleo od raka (FOTO)

Džonson je radio kao baštovan u jednoj školi, a za održavanje okoline vrlo često je koristio Monsantov herbicid "Roundup", koji sadrži glifosat, za koji se smatra da izaziva kancer

  • 6

Sud u San Francisku doneo je odluku da najveći svetski proizvođač genetski modifikovanog semena "Monsanto", Divejnu Džonsonu (46) koji je oboleo od raka, mora da isplati odštetu u iznosu od 289 miliona dolara, jer ga nije upozorio da je herbicid "Roundup" kancerogen.

U izuzetnoj presudi, na koju je Monsanto najavio žalbu, porota je presudila da je kompanija odgovorna iz "nehata" i da je znala, odnosno da je trebalo da zna da je proizvod "opasan".

>>> Toksični grad duhova koji je velika kompanija zatrovala i opustošila: Kad je dronom napravljen snimak, pojavili su se novi detalji (VIDEO)

Džonson se nada da će posle njega i ostali ljudi koji se bore s istim problemom, pobediti - Foto: Tanjug/AP

Džonson je radio kao baštovan u jednoj školi, a za održavanje okoline vrlo često je koristio Monsantov herbicid "Roundup", koji sadrži glifosat, za koji se smatra da izaziva kancer, prenosi Gardijan.

Porotnici su odlučili da je Monsanto delovao "zlonamerno" i da je njegov herbicid "Roundup", kao i njegova profesionalna verzija "RangerPro", znatno doprineo Džonsonovoj bolesti.

Nemačka kompanija Bajer, u čijem vlasništvu se nalazi Monsanto, odbacila je sudsku odluku i namerava da uloži žalbu, uz tvrdnju da je sporni herbicid potpuno bezazlen.

Džonson je radio kao baštovan u jednoj školi, a za održavanje okoline vrlo često je koristio Monsantov herbicid "Roundup", koji sadrži glifosat - Foto: Tanjug/AP

Nakon suđenja, potpredsednik Monsanta, Skot Partridž odbacio je bilo kakvu vezu između glifosata i raka, insistirajući na tome da "presuda ne može da promeni četiri decenije dugu i sigurnu upotrebu".

Džonson je tražio više od 400 miliona dolara ocenjujući da su proizvodi Monsanta doveli do njegovog karcinoma i da je agrohemijski div svesno prikrivao njihovu opasnost.

Monsanto je osuđen na 250 miliona dolara odštete uz 39,2 miliona dolara kamate.

Monsanto je osuđen na 250 miliona dolara odštete uz 39,2 miliona dolara kamate - Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao Džonson, od početka afere imao je podršku velikog broja ljudi, koje čak i ne poznaje i da se nada da će sudska odluka u njegovom slučaju skrenuti pažnju na problem.

- Izražavamo žaljenje Džonsonu i njegovoj porodici. Današnja odluka ne menja činjenicu da 800 naučnih studija i zaključci američke agencije za zaštitu okoline, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulativne instance u svetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak i nije uzrokovao rak Divejna Džonsona - tvrdi kompanija.

Džonson je prva osoba koja je tužila agrohemijsku korporaciju zbog navoda da je hemikalija koja se prodaje pod oznakom "Roundup" prouzrokovala rak - Foto: Tanjug/AP

Džonson je prva osoba koja je tužila agrohemijsku korporaciju zbog navoda da je hemikalija koja se prodaje pod oznakom "Roundup" prouzrokovala rak.

Francuska je prošle godine odlučila da 2022. godina bude krajnji rok za prekid korišćenja glifosata, kontroverznog aktivnog sastojka brojnih herbicida.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lela

    11. avgust 2018 | 22:10

    Ovo je mali korak za coveka, ali velik za covecanstvo.

  • brana

    11. avgust 2018 | 22:21

    Te gmo fabrika a Monsato kao prvu treba zapaliti!

  • Mihailović

    12. avgust 2018 | 06:21

    Koliko bi tek Srbi trebali dobiti za osiromašen uranijum...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA