Kontroverzna karikatura debele Serene koja skače po reketu, danas je ponovo objavljena - uz odgovor celom svetu (FOTO)

Uprkos reakcijama koje je izazvao prvi crtež, list je u sredu ponovo objavio karikaturu na naslovnoj strani, pod naslovom "Dobrodošli u PC svet"

  • 0

Kontroverzna karikatura američke teniserke Serene Vilijams kako besni u finalu US Opena, koja je izazvala ozbiljnu polemiku širom sveta, osvanula je na naslovnoj strani australijskog lista Herald san.

Crtež na kojem je Serena prikazana kao besna igračica, napumpanih usana, kako lomi reket dok sudija govori njenoj protivnici "Da li možeš da je pustiš da pobedi?", izazvao je ozbiljne optužbe o rasizmu, nakon što je objavljena u ponedeljak.

Ovaj crtež delo je karikaturiste Marka Najta, koji je odmah dobio optužbe da je crtež rasistički.

Ti si lopov! Dok si živ, nećeš mi više suditi! Pogledajte šta je sve besna Serena rekla sudiji u finalu US Opena (VIDEO) (FOTO)

Herald san i karikaturista odbacili su optužbe o rasizmu, a uprkos reakcijama koje je izazvao prvi crtež, list je u sredu ponovo objavio karikaturu na naslovnoj strani, pod naslovom "Dobrodošli u PC svet".

- Ako samoproklamovani cenzori mogu da cenzurišu karikaturu Marka Najta o Sereni Vilijams, naš novi ispravan politički život će zaista biti dosadan - piše na naslovnoj strani lista.

Pored crteža teniserke, nalaze se i karikature američkog predsednika Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kima Džong Una...

Urednik lista Dejmon Džonston nastavio je polemiku na Tviteru, tvrdeći da crtež nije ni rasistički ni pesimistički.

- Crtež se samo ruga lošem ponašanju teniske legende - tvitnuo je Džonston.

Piter Blunden, generalni direktor "News Corp's operations" takođe je stao u odbranu umetnika.

- Najbolji karikaturista Australije Mark Najt ima snažnu podršku svojih kolega za prikazivanje drskosti Serene Vilijams. Karikatura govori o loše ponašanju, a ne o rasi - rekao je on.

Međutim, kritike na račun karikaturiste se ne stišavaju, a Najt je rekao kako je dobio pretnje smrću upućene njegovoj porodici od kada je crtež objavljen, zbog čega je morao da suspenduje svoj nalog na Tviteru.

Serena Vilijams izgubila je u finalu US Opena od Japanke Naomi Osake. Vilijamsova je došla u sukob sa sudijom zbog kršenja pravila, što je rezultovalo time da joj bude oduzet gem.

Američka teniserka kažnjena je sa 17.000 dolara za tri prekršaja, a nakon meča rekla je da se ona "bori za prava i jednakost žena".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA