Maja (8) je rođena bez nogu kao i njen otac, umesto proteze je nosila konzerve od tunjevine, a onda je dobila poziv koji joj je promenio život

Nije mogla da hoda pa smo morali da uradimo nešto što bi je zaštitilo od zemlje, kaže njen otac koji boluje od iste bolesti.

  • 0

Mali heroj Maja Merhi rođena je bez nogu, ali za nju i njenu porodicu taj hendikep nije predstavljao nikakvu prepreku za normalan život, već jedan pravi izazov. Takođe, šansu i priliku da njen tata ostvari svoj san.

Njen otac Mohamed Merhi, koji boluje od iste te bolesti koja se naziva kongenitalna amputacija, pobegao je iz Alepa sa svojom suprugom i šestoro dece, a utočište je pronašao u kampu u Idlibu.

Njihov život nimalo nije bio lak, posebno za Maju koja je lako mogla da se kreće puzeći kao i njen tata, ali operacijom koju su nedavno uradili, dodatno su joj smanjene noge, što joj je čak i onemogućilo puzanje pa je devojčica po ceo dan sedela u šatoru.

Uhapšene 22 osobe u Iranu zbog napada na vojnu paradu

Osmogodišnja Maja iz izbegličkog kampa u sjevernoj Siriji hodala je zahvaljujući protezama koje joj je tata napravio i to od konzervi od tunjevine. Nekoliko potresnih fotografija koje su se pojavile na društvenim mrežama i odmah obišle svet, odveli su devojčicu u Tursku, gde konačno je dobila svoje "prave" noge.

Otac i ćerka boluju od kongenitalne amputacije Foto: Profimedia/AFP

Nije mogla da hoda pa smo morali da uradimo nešto što bi je zaštitilo od vrele i prljave zemlje -  rekao je njen tata govoreći o improvizovanim pomagalima koje je napravio. On kaže da je konzerve od tunjevine upotrebio zato što se plastične cevi nisu pokazale dovoljno otporne u dodiru sa zemljom.

Majine konzerve Foto: Profimedia

On je dodao da je pažljivo vodio brigu o protezama tako što je plastične cevi menjao jednom mesečno dok je konzerve menjao jednom nedeljno.

Nakon operacije u Istanbulu, lekari u tamošnjoj bolnici su istakli da se Maja smeje, da je dobrog zdravlja te da uči da hoda. Specijalita u oblasti protetike koji je devojčici besplatno pružio tretman koji će joj promeniti život rekao je da će joj trebati tri meseca kako bi stekla potpunu mobilnost i funkcionalnost.

Maja i njen tata u bolnici u Turskoj Foto: Profimedia

Doktori veruju da će devojčica moći u potpunosti da se kreće sama koristeći svoje nove proteze, zahvaljući ogromnoj odlučnosti njenog tate. Njegova proteza, ručni rad je devojčicu naučila da hoda, što je mnogo olakšalo posao lekarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA