≫ 

Danijel Bogunović pred britanskim sudom kao član zabranjene ekstremne neonacističke grupe: Par koji mu pravi društvo detetu dao ime po Hitleru

Ovaj slučaj je uzdrmao Veliku Britaniju

  • 3

Muškarac i žena koji su optuženi da su pripadnici zabranjene neonacističke grupe, svoje dete su nazvali po Adolfu Hitleru, piše BBC.

Adam Tomas (22) i Klaudija Patatas (38) iz Benburija u Velikoj Britaniji, svom su detetu dali srednje ime Adolf u čast zloglasnom diktatoru, rekli su tužioci.

Nemci zabrinuti zbog kodiranog nacizma, koji država ne zabranjuje: Oni imaju svoj jezik i simbole, a sve se vrti oko Hitlera (FOTO) (VIDEO)

Osim njih, na sudu je i Danijel Bogunović (27), koji je takođe optužen da je pripadnik grupe "Nacionalna akcija"

Zbog specifičnog imena i prezimena može se zaključiti da on vuče korena sa naših prostora.

Na sudu su opisani kao uvereni rasisti i žestoki nacisti koji iznad deteta drže zastavu sa kukastim krstom i izvode nacistički pozdrav. Sa druge strane oni poriču pripadnost neonacističkoj grupi.

Tužilac Barnabi Džejmeson kazao je poroti na sudu u Birmingemu da su dela grupe "Nacionalna akcija" bila toliko ekstremna i nasilna da je grupa na zabranjena 2016. godine.

Srednje ime pomenutog deteta je Adolf Foto-ilustracija: Wikipedia/Bundesarchiv, Profimedia

ZANIMAJU IH MAČETE

- S obzirom da je dete rođeno godinu dana nakon zabrane što je grupa zabranjena, korišćenje imena Adolf, čak i samo kao srednjeg imena, vrlo je značajno - rekao je tužilac.

Tokom istrage grupe, otkrivene su fotografije bliskog prijatelja para, Darena Fletčera (28), koji pozira sa njihovim detetom.

Džejmeson je upozorio porotnike da je ovaj slučaj povezan "sa svetom za koji bi svaka razumna osoba volela da ne postoji".

Kazao je i da će biti reči o zločinima iz mržnje koje su počinili pripadnici grupe i bezobzirnosti kojom su širili teror.

Bogunovića i Tomasa posebno su zanimale mačete, ali su se informirali i kako mogu da naprave bombu.

 

"BELI DŽIHAD"

Tužilac je rekao da se u ovom slučaju radi o "specifičnoj vrsti terora izrasloj iz fanatičnog i plemenskog verovanja u nadmoć belaca". Taj teror opisao je kao "kult nasilja" koji je bio usmeren protiv crnaca, Jevreja, Azijata i homoseksualaca, pa ih je smatrao "nižom rasom".

- Taj oblik terorizma može se sažeti u sintagmu "beli džihad". Drugim rečima "sveti rat" - rekao je on.

Porota je saznala i da je Bogunović ranije ove godine sa još četvoricom muškaraca osuđen zbog širenja mržnje na rasnoj osnovi nakon što je lepio plakate grupe "Nacionalna akcija" po kampusu jednog univerziteta.

Optuženi se  takođe povezuju i sa drugim posmatranim članovima zabranjene organizacije.

Neonacističke grupe postoje širom Evrope Foto: Profimedia

Takođe, u telefonu Klaudije Patatas i Adama Tomasa pronađene su i fotografije arsenala oružja ekstremista Mika Vehvilainena. Tomas je osim toga optužen i za posedovanje terorističkih dokumenata, tačnije Anarhističkog kuvara (Anarchist's Cookbook – knjiga iz 1971. sa uputsvima za izradu eksploziva).

Optuženi trojac poriče sve što im se stavlja na teret, a suđenje za koje se pretpostavlja da će trajati oko četiri nedelje, nastavlja se.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. oktobar 2018 | 08:24

    NEONACISTA JE PUNA EVROPA I JACI SU NEGO IKAD !!! 30 HILJADA SVETSKIH FIRMI JE U VLASNISTVU FASISTA I KO ZNA KAD ODRASTE MALI HINKI HOCELI DOCI NA CELO EU!!!???? BITI NACI POSTALO JE IN U EU!!

  • Vojkan

    15. oktobar 2018 | 12:25

    Adolf je staro germansko ime, ne samo nemacko, cuveni svedski kralj se zvao Gustav Adolf. Nije svaki Adolf - Adolf Hitler. Uostalom britanska kraljevska porodica je oduvek obozavala bas onog Adolfa pa njima niko ne sudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA