Hoće li on biti Putinov (66) naslednik? Poslao ga u Brisel na sastanak zvaničnika EU i azijskih zemalja da uspostavi bolje kontakte (FOTO)

Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi smatraju da bi Medvedev bio idealan Putinov naslednik

  • 2

Ovog četvrtka u Briselu održava se sastanak zvaničnika EU i azijskih zemalja. Rusiju će predstavljati aktuelni premijer i bivši predsednik Dmitrij Medvedev, koji važi za Putinovog pulena i njegovu desnu ruku.

Zbog ovog Putinovog poteza mnogi ističu da bi upravo Medvedev mogao da ga zameni  na kraju ovog predsedničkog mandata i da ga ruski lider na ovaj način priprema za naslednika. Na sastanku na vrhu zemalja EU i Azije u Briselu taj će se ruski zvaničnik povezati sa azijskim kolegama koji se sastaju sa diplomatama EU.

Vladimir Putin je nedavno napunio 66 godina, a pošto mu je ovo četvrti predsednički mandat na čelu Rusije, postavlja se pitanje ko će ga naslediti. 

"Svemoćni" Putin u novom kalendaru: Igra se s tigrom, puca iz pištolja, lovi ribu, kupa se u ledenoj vodi, jaše konja, vežba, igra hokej (FOTO)

Kada je postao predsednik Rusije 2000. godine, uspeo je da podigne rusku ekonomiju i da ojača odbranu, stvarajući državu koja može da se nosi sa međunarodnim prilikama. Rusija se vremenom nametnula kao velika sila, a velika većina građana Rusije podržava Putinovu politiku.

Mnogi su isticali da bi mogao da promeni ustav kako bi mogao da uzme još koji predsednički mandat, ali je on nakon izbora u martu 2018. godine istakao da to neće raditi. Potom su zapadni mediji pisali da bi mogao da ga nasledi neko iz njegove porodice i to ni manje ni više nego mlađa ćerka Katarina, koja je poznata naučnica i bavi se rokenrol akrobatikom.

Medvedev će predstavljati Rusiju na sastanku u Briselu Foto: Tanjug/AP

U poslednje vreme sve su glasnija nagađanja da bi upravo premijer Medvedev, Putinov dugogodišnji saradnik i čovek o poverenja, mogao da postane prvi čovek u državi kada se aktuelni ruski lider penzioniše.

Ako nasledi svog šefa, može Rusiji da omogući novi početak kroz niz politika u kojima, ali mnogi ističu da to ipak neće biti moguće jer će Putin nastaviti da vlada u senci. Što je najvažnije, Medvedev bi Putinu garantovao sigurnost i zaštitu, isto kao što je Putin po dolasku na vlast garantovao sigurnost bivšem predsedniku Borisu Jeljcinu.

Dugogodišnji je Putinov saradnik Foto: Tanjug/AP/Sputnik

KO JE DMITRIJ MEDVEDEV?

Dmitrij Anatoljevič Medvedev je predsednik Vlade Ruske Federacije i Jedinstvene Rusije. Prethodno je vršio funkciju predsednika Ruske Federacije na koju je izabran 2. marta 2008. a na dužnost je stupio inauguracijom 7. maja 2008. godine. Medvedev je po zanimanju profesor prava, a bavio se i preduzetništvom.

Bio je u dva navrata predsednik upravnog odbora Gasproma (2000.—2001. i 2002.—2008.godine). Za zamenika predsednika ruske Vlade je izabran 14. novembra 2005. godine.

Na izborima 2. marta 2008. godine Medvedev je prema preliminarnim rezultatima ubedljivo pobedio (više od 70%) i postao treći predsednik Rusije nakon sloma Sovjetskog Saveza. Dužnost predsednika je preuzeo 7. maja 2008. nakon polaganja svečane zakletve. Na poziciji predsednika je ostao do 8. maja 2012 godine.

Medvedev ima impozantnu političku karijeru Foto: Tanjug/AP

Mandat mu je obeležio kratkotrajni rat sa Gruzijom u Južnoj Osetiji koji je završio ruskom pobedom, kao i izbijanje Globalne recesije, čije je efekte Rusija pod njegovim vodstvom uglavnom prevladala. Medvedev je nastavio politiku svog prethodnika Putina, koji je sve vreme zadržao mesto premijera.

Na premijersku poziciju stupio je 8. maja 2012 godine. 21. maja 2012. godine njegov kabinet je imenovan i usvojen od strane predsednika. Krajem maja iste godine je zvanično imenovan za predsednika Ujedinjene Rusije, vladajuće stranke. Ranije iste sedmice Medvedev je službeno pridružio stranci i time postao prvi premijer Rusije koji je povezan političkom partijom.

Zajedno su bili i na skijanju Foto: AP/Tanjug

Nakon protivustavnog državnog prevrata i Evromajdana u Ukrajini 2014. godine, Rusija je anektirala Krimsko poluostrvo. Dana 31. marta 2014. godine, Medvedev je bio prvi ruski lider koji je posetio Krim, jer je poluostrvo 18. marta postalo deo Rusije.

Dobitnik je ordena Svetog Save, najvišeg državnog priznanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Mnogi ističu da je Medvedev Putinov naslednik Foto: Tanjug/AP/Sputnik

DUGO POZNAJE PUTINA

Godine 1999. Medvedev je bio u grupi osoba koje je Vladimir Putin iz Sankt Peterburga doveo na rukovodeće položaje u ruskoj Vladi. Decembra iste godine izabran je za šefa kabineta ruskog predsednika.

Dobar je saradnik i sluša svoje nadređene i do njih uči. Putin je imao dovoljno poverenja da mu poveri mesto predsednika države u periodu od 2008. do 2012. godine. Svoj posao je obavljao na pravi način, čime je pokazao da može da ume i može da bude lider.

S obzirom da se dugo poznaju i da je već bio na gotovo svim vodećim pozicijama u državi, vrlo je verovatno da bi Medvedev bio dobar naslednik predsednika Putina.

Tome u prilog ide i činjenica da su on i Putin i privatno prijatelji, pa tako Medvedev često ide sa ruskim predsednikom na odmor o čemu svedoče brojne fotografije.

Putin i Medvedev često putuju zajedno Foto: Tanjug/AP

KRITIKE UPUĆENE PUTINU

Kada je Putin kritikovao rezoluciju UN-a kojom se odobrila intervencija u Libiji kako bi se prema pisanju zapadnih medija sprečio navodni Gadafijev atak na sopstveni narod, Medvedev ga je otvoreno prekorio.

Putin je rekao da rezolucija podseća na „srednjevekovne pozive na krstaške ratove“, ali Medvedev je rekao ruskim novinskim agencijama: „Ni pod kojim okolnostima nije prihvatljivo spominjati "krstaški rat" i slične izraze koji zapravo vode do sukoba civilizacija”, prenosi "Euractiv".

Premijer i predsednik zajedno vežbaju u teretani Foto: AP/Tanjug

Medvedev je kritikovao Putinove javne primedbe o suđenju oligarhu Mihailu Hodorkovskom, rekavši zvaničnicima da ne raspravljaju javno o tom slučaju. Medvedev je takođe upozorio da je Rusija pod vlašću Putinove stranke Ujedinjena Rusija, čime je u opasnosti od ulaska u razdoblje političke "stagnacije".

Ovo pokazuje da je odmereniji u svojim izjavama i da pažljivo bira kako će se  predstaviti u javnosti.

Putin i Medvedev se često pojavljuju zajedno Foto: Tanjug/AP

BLIŽI GRAĐANIMA

Medvedev je takođe bliži stvarnim prioritetima običnih Rusa, smatraju zapadni mediji. Kada se Putin zauzeo za povećanje starosne granice za odlazak u peniziju - u zemlji u kojoj je prosečna starosna granica umiranja muškaraca 66 godina - Medvedev je pokušao da se udalji od toga i dve nedelje nije davao nikakve izjave o toj temi u javnosti, piše "Euractiv".

Ova Putinova odluka je dovela do velikih protesta i do pada njegove popularnosti kod građana.

Zapadni mediji pišu da bi Medvedev mogao da bude savršena zamena za Putina, jer je već pokazao velike političke ambicije, pa bi njegovo delovanje na čelu države moglo da popravi odnose Rusije i drugih međunarodnih sila.

Ono što mu svakako ide u prilog na tom putu jeste i reputacija liberala bez komunističke prošlosti, što sa Putinom nije slučaj.

Inauguracija Vladimira Putina Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbenda

    19. oktobar 2018 | 00:30

    Ma bice predsednik koga Brat Putin odredi nece Putin dozvoliti da dodje neka budala i da unisti sve sto je on postigao i od Rusije napravio svecku silu broj 1

  • Mihailo

    19. oktobar 2018 | 22:40

    Kako da ne , pa da se ponovi Libija. Nije mali liberal dostojan te funkcije..Ima Šojgu, Petrušev itd..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA