≫ 

Tvrdio je da ga je izabrao Bog i da ne prihvata poraz: Sve o Žairu Bolsonaru, koji pre 45 dana pobedio smrt, a sada može da postane predsednik Brazila

Nazivaju ga brazilski Donald Tramp, a za blagostanje svoje države i naroda, izgleda da je spreman da učini sve

  • 1

Sledeće nedelje više od 147 miliona Brazilaca izabraće novog predsednika ove najveće i najbrojnije južnoameričke države. Na lisitiću će se naći dva imena: kandidat desnice Žair Bolsonaro i kandidat levice Fernando Hadad. Bolsonaru je pre dve nedelje falilo nešto manje od dva procenta glasova da bude izabran u prvom krugu, čime bi izveo svojevrsno čudo, s obzirom na to da je pre 45 dana pobedio smrt nakon neuspelog atentara na njega. Mesija, kako mu glasi srednje ime, u ovom trenutku za većinu Brazilaca zaista izgleda kao tračak nade, pošto je zemlja duboko podeljena, jer pati od dugotrajne ekonomske recesije i ekstremnog nasilja, a stopa ubistava dostigla je vrhunac prošle godine.

Brazil u nedelju bira predsednika: Žestoka borba između levice i desnice, strahuje se za budućnost zemlje i demokratiju (FOTO)

Izbori se odvijaju posle najgore recesije u istoriji Brazila zbog koje je privreda od 2015. do 2016. zabeležila pad za sedam posto. Zemlju je snažno potresao jedan od najvećih svetskih korupcijskih skandala "Lava Jato" (Autoperionica) koji je izbio zbog mita koje su biznismeni plaćali političarima u zamenu za ugovore s državnim naftnim divom Petrobrasom.

U taj je skandal bio upleten i bivši predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je dobio 12 godina zatvora.

Kada se svemu tome dodao i enormni porast stope nasilja, koji je vrhunac doživeo prošle godine, jasno je zašto 210 miliona Brazilaca jedva čeka Novu godinu.

Pristalice Bolsonara - Foto: Tanjug/AP (Eraldo Peres)

Naime, njima tada neće trebati šampanjac da ih opije i olakaša da ima zaborave svakodnevnu nemaštinu i strah za svoje najmilije na ulici, već će 1. januar 2019. godine dočekati trezni i sa velikim očekivanjima od 38. predsednika, koji tog dana treba da stupi na dužnost.

Pred njim su veliki problemi i veliki posao.

Kako sada stvari stoje, taj zadatak da uspravi posrnulog lava Latinske Amerike dobiće Žair Bolsonaro. On prema anketama uživa podršku 40 odsto birača, dok kandidata levice Fernando Hadad podržava 25 odsto glasača.

Bolsonaro okružen pristalicama i obezbeđnjem - Foto: Tanjug/AP

Da nije bilo problema sa elektronskim glasačkim kutijama, Bolsonaro bi bio izabran još 7. oktobra, međutim izgleda da mu je suđeno da sve mora da uradi na teži način, uz velike lične žrtve. S obzirom na to kakvi su mu životna priča i politička karijera, gotovo da je opravdao srednje ime - Mesija.

Bolsonaro je diplomirao 1977. godine na vojnoj akademiji Agulhas Negras, a služio je u artiljeriji i padobranskim jedinicama brazilske vojske. Postao je poznat javnosti 1986. godine, kada je napisao članak za časopis Veja, u kome je kritikovao niske plate za pripadnike vojske, posle čega je uhapšen uprkos pismima podrške svojih saboraca. Oslobođen je dve godine kasnije.

Ta 1988. godina, bila je sudbonosna na dva načina za Bolsonara. Tada je i preveden u rezervu brazilske vojske sa činom kapetana, ali je i prvi put izabran za gradskog većnika u Riju na listi Hrišćansko-demokratske partije.

Na izborima 1990. godine izabran je za federalnog kongresmena. Služio je čak četiri uzastopna mandata. U januaru ove godine pristupa Socijalno-liberalnoj stranci (PSL), koja ga je 22. jula nominovala kao svog kandidata za predsednika.

Kako brazilskom politikom već dve decenije dominiraju levičarska Radnička stranka (PT), iz čijih redova dolazi četvoro poslednjih predsednika, i Brazilska socijaldemokratska stranka (PSDB) desnog centra, stalni korupcijski skandali i ekonomska kriza pogodovali su usponu Bolsonara.

Pristalice Bolsonara - Foto: Tanjug/AP

On tvrdi da je za današnju krizu u zemlji kriv Lula sa svojom PT.

Bolsonaro u Brazilu, koji vrvi od političara osuđenih zbog korupcije, ima imidž jednog od najpoštenijih. I tu upravo vidi svoju šansu.

- Ja se borim protiv korumpirane oligarhije - često voli da ponavlja. Takođe voli da istakne da je Brazil je hrišćanska zemlja.

Žestoki je antilevičar ili, kako on voli da naglasi, „antikomunista”. Sebe voli da predstavlja i kao čoveka koji ne preza ni od najdrastičnijih mera u cilju suzbijanja kriminala.

Zbog toga se zalaže za uvođenje smrtne kazne i pravo građana da nose oružje.

- Nasilje se pobeđuje nasiljem a ne pričom o ljudskim pravima - tvrdi i dodaje: Kriminalac poštuje samo ono čega se plaši.

U zemlji sa sve nesigurnijim ulicama takve izjave nailaze na podršku građana.

Koliko su nesigurne brazilske ulice, imao je priliku i sam da se uveri. Naime, 6. septembra je napadnut tokom predizbornog skupa. Napadač ga je nožem ubo u donji deo stomaka. Uznemirujući snimci su u trenutku obišli svet.

Zbog tako velike povrede nije mogao da nastavi da vodi terensku kampanju, već samo onlajn. No, to mu je povećalo popularnost. Uspešno se oporavio i poslao poruku da je spreman da povede Brazil u bolju budućnost.

Zato ga je na jednom aerodromu dočekalo hiljade fanova. Njihova zastava neće biti crvena i Brazil neće postati druga Kuba, vikali su. Hteli su da vide svog „mitskog heroja". A onda su ga nosili na ramenima. Sa sve ešarpom na kojoj je pisalo „Bolsonaro 2018".

Bolsonaro na dočeku - Foto: Tanjug/AP

Zbog svojih tvrdih stavova Bolsonaro nije miljenik mejnstrim medija pa zato, baš poput američkog predsednika Donalda Trampa, masovno koristi društvene mreže. Tu je daleko najpopularniji brazilski političar sa najvećim brojem sledbenika.

Bolsonaro računa i podršku ambasodora Ujedinjenih nacija Paola Zampolija, koji je lični Trampov prijatelj, a i "krivac" je za upoznavanje Melanije Tramp i prvog čoveka SAD, o čemu je ekskluzivno govorio za Telegraf.rs.

Paolo Zampoli - Foto: Milena Đorđević

Podršku Bolsonaru su pružili i uspešni sportisti. Fudbalske legende Brazila i Barselone Rivaldo i Ronaldinjo u prvom redu.

Ovog 63-godišnjaka je politička elita dugo odbacivala kao običnog klovna. Tako je bilo i sa gorepomenutim Trampom, koji je na kraju ipak završio u Beloj kući. Po svemu sudeći ista sudbina se smeši i Bolsonaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    21. oktobar 2018 | 10:43

    DOLAZI AMERICKI MARIONETA NA VLAST I BRAZIL CE IZACI IZ BRIKSA A ONDA POCINJE NEMILOSRDNA SECA SUMA -ODOSE PLUCA PLANETE ZEMLJE ALI KONCERNI CE DA PUNE KASE -BRAZIL JE VELIK!!! APOKALIPSA NAS NEMOZE MIMOICI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA