≫ 

Preminuo jedan od poslednjih heroja Pokreta otpora: On je je sprečio da nacisti dođu do atomske bombe

Joakim Reneberg dugo nije hteo da govori o svojim iskustvima iz rata, te je tek sedamdesetih počeo da govori o svojim podvizima

  • 4

Norveški junak koji je učestvovao u jednoj od najvećih operacija sabotaže protiv nacista u Drugom svetskom ratu, umro je u 99. godini.

On je predvodio grupu od devet pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. februara 1943. sabotirali norvešku fabriku koja je proizvodila "tešku vodu" nužnu za izradu atomske bombe, što je zaustavilo nemački nuklearni program.

Najkrvaviji nacistički zločin: Decu vam nećemo oprostiti! Dan kada je umrla mučeničkom smrću, četa đaka u jednom danu (FOTO) (VIDEO)

- Reneberg je verovatno bio poslednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora - izjavila je uz saučešće premijerka Erna Solberg za novinsku agenciju NTB.

Postrojenje Femork kod grada Rjukana u južnoj Norveškoj, u to vreme je jedino u svetu proizvodilo "tešku vodu" u većim količinama.

U brzoj trci sa saveznicima za izradu atomskog oružja, nacisti su brzo preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940. godine.

Ovekovečen u norveškom filmu Žana Drevila iz 1947. godine "Kampen om tungtvannet" (Bitka za tešku vodu), zatim i u filmu iz 1965. "The Heroes of Telemark" (Heroji Telemarkja) sa Kirkom Daglasom, taj događaj je jedan od glavnih podviga norveškog Pokreta otpora.

Važio je za jednog od najistaknutijih boraca Pokreta otpora Foto: Profimedia/AFP

Joakim Reneberg dugo nije hteo da govori o svojim iskustvima iz rata, te je tek sedamdesetih počeo da govori o svojim podvizima.

- Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo šta se dogodilo, i da tek potom zauzimamo stav - rekao je on za NRK 2015. godine.

- Oni koji danas odrastaju, moraju shvatiti da uvek moramo biti spremni za borbu za mir i slobodu - dodao je on.

Reneberg koji je posle rata postao novinar, poznat je u Norveškoj i po tome što je radio s mladima da bi razumeli opasnosti od rata.

NORVEŠKA SE OPROSTILA OD HEROJA

Norveška se danas oprostila od Joakima Renenberga, vođe tima koji je u vreme Drugog svetskog rata uspešno sabotirao nacističko postrojenje za proizvodnju teške vode i na taj način sprečio nacističku Nemačku da dođe do atomske bombe.

Premijerka Norveške Erna Solberg nazvala je Renenberga "jednim od najboljih boraca otpora", dodajući da je njegova hrabrost doprinela uspehu smele operacije iza neprijateljskih linija, prenosi AP.

(Telegraf.rs/Beta/AFP/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    22. oktobar 2018 | 13:10

    Slava hrabrom norveskom partizanu.

  • KK

    22. oktobar 2018 | 13:48

    U ono doba, bio je svestan zasto se bori, nadam se da ce danasnji mladi da cene to.

  • Nikolas

    22. oktobar 2018 | 13:59

    DA NIJE BILO TE GRUPE VELIKO PITANJE BI BILO KO BI RAT DOBIO -POSTO SU BILI NA PRAGU DA NAPRAVE BORBENI AVION NA MLAZNI POGON KAO I ATOMSKU BOMBU !! HINKI JE BIO NA PRAGU POBEDE TO ZNAJU ENGLEZI I NJIHOVA SLUZBA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA